fbpx

Ayrton Senna – legenda Formule 1

Bila je nedelja, 1. maj 1994. godine, uskršnje popodne, kada je čuveni Ajrton Sena udario u betonski zid na skretanju Tamburelo na stazi u Imoli i zauvek otišao u legendu.

as naslovna

Fatalna Imola

1994. godine nakon što je Prost napustio Wiliams i Formulu 1, Sena se priključio timu Wiliamsa. Iako je potpisao za novi tim, Sena nije bio zadovoljan novim bolidom. Žalio se da bolid nekontrolisano beži u jednu stranu. U subotu 30. aprila na treningu u Imoli je iznenada poginuo Austrijanac Racenberger. Sena je sve to posmatrao iz boksa na monitoru. Svi su bili očajni i šokirani. Sutradan 1. maja, oni koji su ga poznavali kažu da se nijedanput pre trke nije nasmejao.

Bio je neraspoložen, vidno uznemiren, a prema tvrdnjama brazilskog novinara i njegovog prijatelja Jaime Brito, Ajrton je napravio krug oko svog bolida, sumnjičavo pregledao gume... Samo pola sata pre trke, dao je intervju za jednu francusku TV stanicu rešivši da zakopa ratne sekire sa Alanom Prostom. Trka je otpočela u 2 sata popodne, Sena je izleteo iz krivine i udario u čvrst betonski zid pri brzini od 280km/h na Tamburelo skretanju.

asslika1

 

 Iako mu je odmah pružena medicinska pomoć, ništa više nije moglo da se učini za njega. Uzrok nesreće do dana današnjeg nije otkriven, a Wiliamsov tim završio je na sudu zbog navodnog nemara u pripremi bolida. Bolničari su, dok su ga iznosili iz bolida, pored Sene ugledali zastavu Austrije koju je Sena očigledno želeo da razvije kada prođe kroz cilj u znak sećanja na nastradalog Racenbergera. Njegova smrt izazvala je veliku žalost u čitavom svetu, pogotovo u Brazilu gde je proglašena trodnevna žalost, a ispraćen je uz najviše državne počasti.

Na ulicama je bilo skoro 3 miliona ljudi, a sahrana Ajrtona Sene bila je događaj kojem je ikada u istoriji sporta prisustvovao tako veliki broj ljudi. Voleli su ga više nego Pelea. S razlogom, ovaj skromni momak osvojio je 3 puta titulu svetskog šampiona u Formuli 1, učestvovao je u 161 Grand Prix-u, ukupno 2982 krugova imao je vođstvo u odnosu na druge, ostvario je 41 pobedu i 65 puta je imao pol poziciju.

Nakon Senine smrti, njegova sestra Vivijen, nastavila je da vodi Institut Ayrton Senna, koji je osnovao njen brat, a do danas je pomogao u školovanju više miliona brazilske dece. Član upravnog odbora je niko drugi do – Alan Prost. Mnoge ulice, avenije i institucije danas u Brazilu nose ime Ajrton Sena. U spomen na ovog velikog sportistu, a pre svega čoveka sa izuzetnom ličnošću, TAG Heuer brend koji ga je pratio od prvih uspeha, nedavno je izbacio novu specijalnu ediciju satova Senna, kako bi pružio podršku dobrotvornom radu koji je Sena otpočeo, a njegova porodica nastavila.

Izvor: InterFON