fbpx

Skriveni grad u srcu džungle niko nikada nije primijetio (VIDEO)

Skriveni grad u srcu džungle niko nikada nije primijetio (VIDEO)

Foto: Printscreen

Revolucionarno otkriće drevnog grada Maja, za koji se smatralo da ga je "nemoguće" pronaći, moglo bi dramatično promijeniti naše razumijevanje prošlih civilizacija i njihovog načina života.

Najpoznatiji su nam po (srećom pogrešnom) proročanstvu o kraju svijeta iz 2012. godine, ali Maje su takođe izgradile impresivne građevine. Njihove visoke kamene piramide, podignute prije nekoliko hiljada godina, još uvijek stoje kao simboli bogate civilizacije. Njihov misteriozni pad i bogata istorija i dalje intrigiraju istraživače.

Iako ne znamo tačno zašto su Maje nestale, vjeruje se da je civilizacija počela opadati između 850. i 1000. godine, dok su njihovi potomci i danas prisutni. Nedavno otkriće jednog od njihovih izgubljenih gradova dodatno rasvjetljava njihovu istoriju.

Duboko u gvatemalskoj džungli El Mirador nalazi se drevni grad Maja, koji je dosad bilo "nemoguće" otkriti. Ovaj kompleks sastoji se od oko 400 međusobno povezanih naselja, od kojih neka datiraju prije 3000 godina, a povezuju ih ceste, prenosi "LADbible".

Arheolozi su otkrili 417 naselja povezanih cestama dugim oko 170 kilometara, što se smatra "prvim sistemom auto-puteva na svijetu". Autori studije izjavili su za "Washington Post" da je ovaj drevni međusobno povezani grad izgrađen oko 1000 godina prije Hrista, otvarajući novo poglavlje ljudske istorije.

Ričard Hansen, profesor arheologije na Državnom univerzitetu Ajdaho, opisao je otkriće kao "mjenjača igre", dok je arheolog Enrike Ernandez sa Univerziteta San Karlos uporedio značaj ovog otkrića s egipatskim piramidama. Ernandez je proveo mjesece svake godine posljednjih 20 godina iskopavajući El Mirador, a napredak tehnologije omogućio je istraživačima da preciznije istraže džunglu.

Tehnologija Lidar (otkrivanje i određivanje udaljenosti svjetlosti) omogućila je istraživačima da otkriju punu veličinu drevnog grada i shvate da se radi o sofisticiranim međusobno povezanim naseljima s impresivnim saobraćajnim sistermom. Sada, s jasnijom slikom o tome što se nalazi na tom području, istraživači mogu detaljnije istražiti drevni grad i naučiti više, iako će s 417 mjesta za posjetu imati puno posla, prenosi "Klik".