fbpx

Zašto psi toliko vole da jure automobile?

Zašto psi toliko vole da jure automobile?

Foto: Google

Vide li u njima nešto prijeteće? Zašto na njih laju? Da li u njima vide živa stvorenja ili su na njih samo ljuti zbog nekog starog neželjenog susreta ili davnog udarca?

Na pitanja koja oduvijek zbunjuju vlasnike kuca, stručnjaci ne daju jednoznačan odgovor. Ipak, većina je saglasna da je riječ o urođenim instinktima koji nikada ne mogu da se isključe iz ponašanja životinje, piše Petmagazine.

Psi i vozila u pokretu

Teško da je neko vidio da pas ubije ili bar ujede auto, ali mnogi tvrde da oni u automobilima vide plijen. Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može da posluži kao lovina. Prema nekim objašnjenjima, psi u vozilima u pokretu vide velike zvijeri poput onih kakve su ih hiljadama godina lovili, pa ih napadaju praktično u – samoodbrani.

Vrijeme i blizina ljudi učinili su da psi od srčanih i hrabrih predatora postanu simpatični i umiljati kućni ljubimci. Evolucija, međutim, nije uspjela da do kraja očisti prošlost pasa i potpuno ih pacifizuje. Tragovi vjekova provedenih u surovoj borbi za opstanak mogu da se uoče i danas. Korijenima usađenim u dubokoj prošlosti možemo djelimično da objasnimo i njihovu jurnjavu za automobilima – kaže za magazin „Pas“, veterinar Jovan Atlagić.

Lovački psi, ptičari, goniči

U lavežu i jurišanju na točkove automobila, prema njegovim riječima, možemo da prepoznamo model nekadašnjeg reagovanja na približavanje neprijatelja, odnosno lovine. Ovakvo ponašanje u realnim uslovima danas možemo da uočimo kod lovačkih pasa. Na isti način kako reaguju u susretu sa kolima, ptičari i goniči se ponašaju i prilikom približavanja divljih životinja.

Pas brani teritoriju

Veterinari ovakvo ponašanje pasa objašnjavaju i iskonskom borbom za teritoriju. Riječ je o najstarijem obliku ponašanja životinja u čijem je središtu gola borba za opstanak. Formula je jasna – na jednom prostoru može biti samo jedan pas. On je tu gazda, on bira najbolju hranu i ženke po svom izboru. Zato je sve što se kreće, i uz to se glasno oglašava, potencijalna konkurencija koju što prije treba otjerati sa vlastite teritorije.

Jedno od objašnjenja ove pojave jeste da automobil u pokretu pas vidi kao potencijalnog protivnika koji ugrožava teritoriju na kojoj je dominantan. Napad je logična reakcija životinje na prijetnju, a napadom pokušava da ga otjera i poruči mu da se tu više ne pojavljuje. Zašto je na meti pasa točak vozila teško je reći, ali je moguće da u njegovim očima djeluje kao eksponent jedinke koja beži. Moguće je i da sopstveni lik koji vidi na šasiji ima udjela u ovakvom ponašanju – kaže Atlagić.

Psu je dosadno

Drugi razlog može da leži u jednostavnoj činjenici da mu je taj dio “neprijatelja” najbliži i najzgodniji za ugriz.

Postoje, međutim, i alternativne tvrdnje da kuce ganjaju četvorotočkaše jednostavno zato što im je – dosadno. A bučni “jugić” sa pocijepanim auspuhom može da bude dobra razonoda. Niko, međutim, nije objasnio zašto trče za nekim automobilima, dok na druge ne obraćaju pažnju.