fbpx

2022. – Uz pomake i padove, godina borbe za ženska prava u svijetu

2022 XII 31 Iranka 150x80 ss

Iranka, čije ime nije navedeno, brizne u plač nakon što joj je pripadnik snaga sigurnosti uzeo zastavu sa sloganom "Žena život sloboda" prije početka nogometne utakmice skupine B Svjetskog prvenstva između Walesa i Irana, na Ahmad Bin Ali Stadion u Al Rayyanu, Katar, 25. studenog 2022. © Alessandra Tarantino, AP

Od američkog ukidanja federalnog prava na abortus do Afganistana koji obavezuje nošenje burke i postepeno zabranjuje ženama pristup javnim prostorima, FRANCE 24 osvrće se na glavne događaje koji su obilježili borbu za prava žena širom svijeta u 2022. godini. U BiH nema radikalnih pomaka, u ovom kontekstu, ali se prava, umjesto da se povećavaju i idu ka uspostavljanju stvarne ravnopravnosti, kontinuirano ignorišu i postepeno smanjuju, usljed presudnog uticaja konzervativnih, nacionalističkih politika, s osloncem u patrijarhatu i institucionalnoj religiji. (Antikorupcija)

Od jednog kontinenta do drugog, žene su postigle prekretnice i naišle na neuspehe 2022.

Iranom su dominirali nemiri i demonstracije izazvane smrću Mahse Amini, mlade iranske Kurdkinje koja je umrla u pritvoru nakon što ju je moralna policija uhapsila zbog kršenja zakona o hidžabu.

U Afganistanu, više od godinu dana nakon što su se talibani vratili na vlast, situacija za žene postaje sve više zabrinjavajuća. Nakon nekoliko decenija društvenog napretka za afganistanske žene – i uprkos obećanjima Talibana, koji su već nametnuli ultra-rigoroznu primjenu islama između 1996. i 2001. – one su ponovo prisiljene da nose burke, a djevojkama je zabranjeno prisustvo u školama.

Odluka Vrhovnog suda da poništi presudu “Roe protiv Wadea”, koja je američkim ženama garantovala ustavno pravo na abortus, izazvala je žestoku debatu i proteste u Sjedinjenim Državama i šire. Zagovornici izbora upozorili su da će se efekti ove odluke osjetiti širom svijeta, i da će aktivisti protiv pobačaja biti ohrabreni, posebno u zemljama u razvoju.

No, borba za prava žena rezultirala je s nekoliko pobjeda, koje su, iako ponekad izgledaju male, ipak simbolične.

FRANCE 24 osvrće se na glavne događaje koji su obilježili borbu za prava žena širom svijeta 2022. godine.

Februar: Kolumbija dekriminalizuje abortus tokom prve 24 nedelje trudnoće

2022 XII 31 Zene Kolumbije 130 ss

Aktivisti za prava na pobačaj slave odluku kolumbijskog visokog suda da dekriminalizira pobačaj do 24 tjedna trudnoće u Bogoti, 21. veljače 2022. © Raul Arboleda, AFP

Po uzoru na druge zemlje Latinske Amerike, Ustavni sud Kolumbije dekriminalizovao je 21. februara pobačaj tokom prve 24 sedmice trudnoće. Do tada su žene koje su pobacile mogle biti zatvorene na 16 do 54 mjeseca u ovoj većinski katoličkoj zemlji.

Ovom presudom ženama je dozvoljen pobačaj iz bilo kojeg razloga do šestog mjeseca trudnoće.

Prije je to bilo dopušteno samo u slučajevima silovanja, ako je zdravlje majke bilo u opasnosti ili ako je fetus imao malformaciju koja se nije mogla liječiti, prema sudskoj presudi iz 2006., koja je također dopuštala ljekarima da odbiju izvršiti pobačaj na temelju ličnih uvjerenja.

Francuska produžava zakonsko ograničenje za pobačaj sa 12 na 14 sedmica trudnoće

2022 XII 31 Zene 130 ss

Sonia, 27, 1. jula 2022. stoji u zdravstvenom centru u Parizu, koji omogućava ženama da izvrše abortus vakuumskom aspiracijom bez odlaska u bolnicu, što znači manje papirologije i manje anksioznosti. © Geoffroy Van der Hasselt, AFP

U pripremi od oktobra 2020. godine, višestranački zakon koji ima za cilj produženje zakonskog roka za abortus sa 12 na 14 sedmica trudnoće usvojen je u parlamentu 23. februara sa 135 glasova za, 47 protiv i 9 uzdržanih. “Danas je važan dan za seksualno i reproduktivno zdravlje i važan dan za zdravlje žena”, rekao je tada bivši ministar zdravlja Olivier Véran.

Mart: Talibanski režim oduzima prava afganistanskim ženama

2022 XII 31 Zene Afganistana 130 ss

Žene obučene u burku prolaze pored transparenta koji su postavile talibanske vlasti, koje traže od žena da nose hidžab, u Kandaharu 16. juna 2022. © Javed Tanveer, AFP

Žene postepeno nestaju iz javne sfere u Afganistanu jer im se uskraćuje obrazovanje, prisiljava da nose burku i zabranju im pristup politici i medijima. Talibanski režim je uveo rigoroznu verziju šerijatskog zakona koja ostavlja malo prostora za žene, koje čine više od polovine stanovništva.

Dana 23. marta, od djevojčica kojima je prvobitno bilo dozvoljeno da se vrate u školu nakon što su talibani odlučili da ponovo otvore srednje škole zatraženo je da se vrate kući nekoliko sati kasnije. Afganistan je tako postao jedina zemlja na svijetu u kojoj je djevojčicama zabranjeno pohađanje srednje škole.

Otkako je dekret stupio na snagu 7. maja, afganistanske žene su ponovo bile prisiljene da nose burku.

“Žene koje nisu prestare ili mlade moraju pokrivati lice, osim očiju, prema šerijatskim direktivama, kako bi se izbjegle provokacije pri susretu s muškarcima koji nisu mahremi (odrasli bliski muški rođaci)”, stoji u dekretu, koji je objavio talibanski vođa Haibatullah Akhundzada.

U novembru je Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka objavilo novi set pravila: Ženama je sada zabranjeno da ulaze u teretane, bazene, parkove i bašte. Ranije su bila odvojena vremena i dani kako bi se osiguralo da se muškarci i žene ne sreću.

Jun: Vrhovni sud SAD ukida pravo na abortus

2022 XII 31 Zene SAD 130 ss

Žene drže transparente u znak protesta protiv odluke Vrhovnog suda u predmetu Dobbs protiv Jackson Women's Health, 24. juna 2022. u Atlanti, Georgia. Odluka Suda u slučaju Dobbs protiv Jackson Women's Health poništava 50-godišnji slučaj Roe protiv Wadea, ukidajući federalno pravo na abortus. © Elijah Nouvelage, AP

Američki Vrhovni sud kojim dominiraju konzervativci izglasao je 24. juna poništenje značajne odluke “Roe protiv Wadea” iz 1973. godine, koja je garantovala američkim ženama ustavno pravo na abortus skoro pola vijeka.

Iako nova presuda ne čini abortuse nezakonitim, ostavlja svakoj državi da regulira ili zabrani abortus, što je bio način na koji su SAD djelovale prije presude Roe protiv Wadea.

Trinaest država imalo je „zabrane pokretača“ abortusa koje su osmišljene da stupe na snagu ubrzo nakon Roe preokreta. Četrnaest država je od tada zabranilo ili uglavnom zabranilo tu praksu, prema Washington Postu, a u još sedam su sudovi blokirali nova ograničenja pobačaja.

Ukupno će 26 država vjerovatno zabraniti abortus, prema Guttmacher institutu, koji prikuplja informacije o statistici rađanja i pobačaja u SAD-u i širom svijeta. Sedamnaest država i Distrikt Kolumbija trenutno imaju zakone koji garantuju pravo na abortus.

Septembar: Iran se diže nakon smrti Mahse Amini u pritvoru

2022 XII 31 Zene Irana 130 ss

Iranci protestiraju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je pritvorila “moralna policija”, u Teheranu, 1. oktobra 2022. © AP

Dana 16. septembra, Mahsa Amini, 22-godišnja iranska Kurdkinja, umrla je u pritvoru tri dana nakon što ju je uhapsila moralna policija jer nije poštovala strogi iranski kodeks oblačenja žena koje nose hidžab kada su u javnosti.

Od tada se val demonstracija – prvo u provincijama, a zatim u Teheranu – nastavio uprkos pokušajima njihovih gušenja od strane vlade.

Slogan “Žena, život, sloboda” pojavio se kao poklič i demonstracije podrške iranskim ženama izbile su širom svijeta.

Demonstrantkinje u Iranu izašle su gole glave, spalile svoje marame ili ošišale kosu u znak protesta.

Ali mnogi demonstranti su platili najveću cijenu. Više od 300 ljudi poginulo je od početka protesta, a na hiljade je uhapšeno. Nekoliko optuženih u vezi sa demonstracijama osuđeno je na smrt; 8. decembra prvi je pogubljen 23-godišnji muškarac, što je izazvalo ogorčenje međunarodne zajednice.

Najmanje 21 osoba osuđena je na smrt, navodi Amnesty.

Najviši indijski sud priznaje pravo neudatih žena na abortus i koncept bračnog silovanja

2022 XII 31 Zene Indija 130 ss

Na ovoj fotografiji snimljenoj 6. aprila 2016., ‘Meera’, žrtva bračnog silovanja, sjedi ispred svoje kuće u Nju Delhiju. © Chandan Khanna, AFP

Feministkinje u Indiji pohvalile su dva ključna napretka u pravima žena ove godine. Najviši indijski sud proglasio je 29. septembra da i neudate žene imaju pravo na siguran i legalan pristup abortusu do 24 sedmice trudnoće.

Ovo je “revolucionarno priznanje” ženskih prava, prema aktivistima, jer uklanja zastarjelu razliku između udatih i neudatih žena.

Vrhovni sud je također najavio da više neće biti razlike između silovanja i silovanja u braku. Slijedom ove odluke, sud je rekao da definicija silovanja mora uključiti silovanje u braku u Zakonu o medicinskom prekidu trudnoće. Ovo se smatra ključnim pomakom u pretežno patrijarhalnoj zemlji u kojoj zakon trenutno kaže da se seksualni odnosi između muškarca i njegove žene ne mogu smatrati silovanjem ako je starija od 15 godina.

Visoki sud u Delhiju je od januara razmatrao peticiju koju su podnijele dvije organizacije za prava žena da se silovanje u braku prizna i kriminalizuje.

Regionalni žalbeni sud u martu je potvrdio krivično gonjenje muškarca koji je silovao svoju ženu. Sudija u Bangaloru (glavnom gradu južne indijske države Karnataka) odbacio je njegovu žalbu, navodeći da bi nekažnjavanje silovanja u braku prekršilo ustavom zagarantovani princip osiguranja jednakosti između muškaraca i žena.

Novembar: Nacionalna skupština Francuske glasa za uključivanje prava na abortus u Ustav

2022 XII 31 Zene Francuske 130 ss

Demonstranti drže transparente na kojima piše “abortus je osnovno pravo” ispred Ajfelovog tornja dok učestvuju na skupu koji poziva da se pravo na abortus zaštiti Ustavom, u Parizu 2. jula 2022. © Christophe Archambault, AFP

Donji dom Narodne skupštine glasao je za upisivanje prava na abortus u francuski ustav 24. novembra, usvojivši tako (sa 337 glasova za i 32 protiv) prijedlog La France Insoumise (LFI), francuske lijeve populističke političke stranke, što je podržala većina.

LFI je iznio ovaj tekst kojim se ugrađuju prava na abortus kako bi se “zaštitila od nazadovanja” u svjetlu poništavanja prava na pobačaj u Sjedinjenim Državama i drugdje u Evropi, prema riječima vođe grupe Mathilde Panot, koja je ovu “istorijsku pobjedu” posvetila ženama SAD, Poljske i Mađarske.

Decembar: Španija glasa za uvođenje menstrualnog odsustva

2022 XII 31 Premijerka Spanije 130 ss

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero govori tokom konferencije za novinare nakon sedmičnog sastanka vlade u Madridu. © Borja Puig de la Bellacasa, AFP

Pravo na menstrualno odsustvo mogao bi Španiju učiniti prvom evropskom zemljom koja će ponuditi plaćeno odsustvo koje finansira država za žene koje pate od bolnih menstruacija i povezanih zdravstvenih problema, po uzoru na Japan, Indoneziju i Zambiju.

Nacrt zakona, koji je vladajuća ljevičarska koalicija odobrila u maju i parlament u decembru, također bi ojačao prava na abortus, jer se vlada nada da će osigurati pristup u cijeloj zemlji i okončati tabu na menstruaciju.

Pauline Rouquette, FRANCE 24 (30.12.2022.)