fbpx

Četiri radna dana nedeljno – veliki uspeh pilot projekta, niko ne želi da se vrati na staro

radnici foto Pix4free

Foto: Pix4free

U nedavno završenom pilot projektu testiranja četvorodnevne radne nedelje koji je koordinisalo udruženje 4 Day Week Global učestvovalo je više od 30 preduzeća različitih veličina sa ukupno oko 1000 zaposlenih. Organizatori veruju da su postigli veliki uspeh pošto će sve firme nastaviti da praktikuju kraću radnu nedelju.

Firme koje su učestvovale u ovom pilot projektu dolaze iz više zemalja među kojima su SAD, Irska i Australija, a poslodavci su u evaluaciji iskustvo sa četvorodnevnom radnom nedeljom ocenili ocenom 9 od 10.

Za tako nešto imaju i dobar razlog – većina istraživanja vezana za skraćivanje radnog vremena koja su do sada sprovedena pokazuju da produktivnost raste, tako je bilo i u ovom pilot projektu pa je prosečna dobit preduzeća koja su učestvovala porasla za 38% u odnosu na isti period prethodne godine.

Jedan slobodan dan više, uz zadržavanje istih plata, visoko vrednuju i radnici i radnice pa je tako u evaluaciji 70% njih reklo da bi se vratili na 40 sati rada nedeljno uz povećanje plata od 10 – 50%. Čak 97% zaposlenih je reklo da žele da nastave rad četiri dana nedeljno.

Sudeći po rezultatima istraživanja, zdravlje i blagostanje učesnika su znatno unapređeni. Kako objašnjava Ven Fan, vanredni profesor Univerziteta u Bostonu koji je uključen u evaluaciju projekta: „Širok spektar aspekata blagostanja pokazao je značajno poboljšanje, uključujući nivoe stresa, sagorevanja na poslu, umora i razdvajanja posla i porodice. Fizičko i mentalno zdravlje se takođe poboljšalo, zajedno sa zadovoljstvom u više domena života što može biti povezano sa boljim spavanjem i više vremena za vežbanje.“

„Veoma je ohrabrujuće to što učesnici nisu osetili povećanje intenziteta rada. To sugeriše da je strategija reorganizacije rada uspela, a učinak nije postignut dodatnim radnim pritiskom, što nije ni održivo ni poželjno“, rekla je profesorka Džulijet Šor sa Univerziteta u Bostonu koja je bila i vodeća istraživačica na projektu.

Jedna od najvećih kompanija koja je učestvovala u ovom pilot projektu završenom na kraju novembra ove godine je američka kraudfonding platforma Kickstarter. Jedan od direktora u ovoj kompaniji, Jon Leland je rekao da je četvorodnevna radna nedelja bila transformativna za njihovo poslovanje i za zaposlene.

„Osoblje je više fokusirano, angažovanije i posvećenije, što nam pomaže da postignemo svoje ciljeve bolje nego ranije. Veće zadržavanje zaposlenih i brže zapošljavanje bili su iznenađujuće moćni u poboljšanju poslovnih rezultata. Postižemo više kao organizacija, istovremeno dajući ljudima vremena da započnu nove kreativne projekte, odmore se i budu sa svojim porodicama. To je prava pobeda“, zaključuje Leland.

Skraćivanje radne nedelje na četiri dana postaje sve aktuelnija tema u mnogim zemljama, a svi dosadašnji pilot projekti pokazuju da su takvom dinamikom rada jednako zadovoljni i radnici i poslodavci. 

masina.rs