fbpx

Mađarska: Zakon o pedofiliji kao paravan za uskraćivanje LGBT prava

lgbt zastava

„Zakon o pedofiliji“, izglasan u mađaraskom parlamentu, sadrži odredbe kojima se uskraćuju prava LGBT osobama i organizacijama. 

Zakon o pedofiliji, čiji je predmet seksualno nasilje počinjeno prema deci, vlada Viktora Orbana je iskoristila kao paravan koji skriva zakonske odredbe za ograničavanja LGBT prava.

Novi zakon zabranjuje izlaganje maloletnih lica sadržajima koji „prikazuju seksualnost ili prikazuju i promovišu homoseksualnost ili odstupanje od rodnog identiteta na osnovu biološkog pola“. Zabrana obuhvata reklame, obrazovanje i sve medijske sadržaje.

Nadalje, zakon nalaže da „država treba da obezbedi pravo dece na identitet u skladu sa njihovim biološkim polom pri rođenju“, što efektivno onemogućava pravno priznavanje transrodnih osoba.

Takođe, bilo koji školski program koji se odnosi na seksualno obrazovanje mogu da sprovode samo organizacije koje je ovlastila država, što, kako komentariše Rita Bereš–Deak u svojoj analizi Zakona o pedofiliji, čini malo verovatnim da će bilo koja LGBT ili feministička grupa dobiti ovu dozvolu.

Bereš–Deak podseća da su vlada Viktora Orbana i desničarske grupe u više navrata targetirale LGBT osobe poslednjih godina.

Kompanija Koka kola je bila kažnjena 2019. jer su prikazali gej par u reklami svog proizvoda.

Predsednica ekstremno desne organizacije Naša otadžbina (Mi Hazánk) je javno uništila knjigu za decu Zemlja čuda je za sve, jer pojedine bajke prikazuju istopolne parove. Viktor Orban je istu knjigu okarakterisao kao „homoseksualnu propagandu“.

Zakon o usvajanju dece je izmenjen 2020. godine tako da usvajanje ograniči na bračne zajednice. Na taj način onemogućeno je LGBT osobama da usvoje decu kao individue – što je pre izmena zakona bilo moguće.

Nadalje, mađarska vlada je bliska sa Svetskim kongresom porodica (World Congress of Families), američkom, ali delimično i iz Rusije finansiranom, desničarskom organizacijom koja je učestvovala u donošenju ruskog zakona o homoseksualnoj propagandi i anti-LGBT zakona u nekoliko afričkih zemalja, piše Rita Bereš–Deak.

Prema toj autorki Viktor Orban može da računa na nekoliko dobiti od donošenja Zakona o pedofiliji.

Najpre, Zakonom o pedofiliji skreće se pažnja sa tema poput ekonomske krize i kolapsa zdravstvenog sistema, koje negativno utiču na popularnost vladajuće koalicije, i mogu je koštati glasova na parlamentarnim izborima naredne godine.

Nadalje, Orban može da pridobije glasače ekstremne desnice isticanjem anti-LGBT politika.

Dodatno, Zakon o pedofiliji može da nanese štetu i opoziciji i to na dvojak način. Budući da ime zakona ističe pedofiliju kao predmet zakona, svako ko iznosi kritiku lako može da bude predstavljen javnosti kao zagovornik pedofilije. Zatim, trenutno najjača opoziciona partija – koja je deo fragilnih pokušaja opozicione koalicije – Jobbik, ne podržava LGBT prava i poslanici te partije su glasale za usvajanje zakona.

Protesti protiv Zakona o pedofiliji se održavaju od dana izglašavanja zakona.

Mašina