fbpx

NAKON 3.388 DIREKTNIH SPORAZUMA I DVA MILIONA MARAKA: PratimoTendere zaustavio netrensparentno trošenje budžetskog novca

Branislav Zeljkovic Gerila info

Iako je direktor Instituta za javno zdravstvo RS (IJZ) Branislav Zeljković neuspješno pokušao da se opravda, zbog netransparentnog trošenja budžetskog novca i skrivanja naziva roba, usluga ili radova plaćenih novcem svih građana, CRMA se obratila i Agenciji za javne nabavke BiH. Naša konstatacija da je krio podatke koji bi, po Zakonu, morali da budu javni, za njega je neutemeljena, ali, ipak, od početka 2021. godine IJZ redovno obavještava javnost na šta troši novac iz budžeta. 

Šest godina, 3.388 direktno sklopljenih ugovora i više od dva miliona netrenstparentno potrošenih maraka bilo je potrebno Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da shvati da se poslovi namijenjeni firmama putem netrensparentnih direktnih sporazuma ne smiju podvoditi pod oznaku „kuf“, već da predmet javne nabavke mora da bude jasno definisan.

Prije1 jzu pratimotendere

Direktni sporazumi Instituta za javno zdravstvo u prethodnih 6 godina, odnosno prije pritiska portala PratimoTendere

U nekim uređenim zemljama odgovorni za ovakve zloupotrebe vjerovatno bi završili pred sudovima, pa iza rešetaka, a u Bosni i Hercegovini transparentniji rad IJZ zvaćemo uspjehom. I to uspjehom portala PratimoTendere, koji je konstantnim pritiskom izvojevao malu, ali vrlo važnu pobjedu u borbi protiv zloupotreba javnih nabavki. 

U posljednjem u nizu dopisa Centra za razvoj medija i analize (CRMA), u okviru koga djeluju istraživački Online magazin Žurnal i portal PratimoTendere, od 23. aprila ove godine od vršioca dužnosti direktora Instituta Branislava Zeljkovića, inače kadra Nenada Stevandića iz „Ujedinjene Srpske“, tražili smo pojašnjenje za skrivanje predmeta javnih nabavki, konkretne podatke za pojedine direktne sporazume, ali i podsjetili: 

„Shodno članu 75. Zakona o javnim nabavkama BiH, a u odnosu na član 9. Uputstva o uslovima i načinu objavljivanja obavještenja i dostavljanja izvještaja u postupcima javnih nabavki u informacionom sistemu 'e-nabavke' predmet nabavke iz rječnika javne nabavke obavezna je informacija koju ugovorni organi u izvještajima moraju dostavljati, s obzirom na to da je transparentnost javnih nabavki osnovni princip na kojem se zasniva cijeli sistem javnih nabavki.“

U odgovoru CRMA-i javna ustanova dostavlja obavještenja o dodijeljenima ugovorima, navodeći da su tu svi traženi podaci. Međutim, u predmetima nabavki i dalje je stajala samo oznaka – „kuf“. Građani, čiji se milioni maraka godinama dijele podobnim firmama, i dalje nisu znali šta plaćaju. 

ZELJKOVIĆ: KADA KRIJEM, LAKŠE MI JE PRATITI

CRMA se istovremeno ovim povodom obratila i Agenciji za javne nabavke, koja je od IJZ zatražila očitovanje. Naša konstatacija da je krio podatke koji bi, po Zakonu, morali da budu javni, za Zeljkovića je neutemeljena, jer, kako se navodi u odgovoru, kada se sakriju lakše ih je pratiti.

„Institut ne spori da je u prethodnom periodu, odnosno do 31. decembra 2020, prilikom unosa izvještaja za direktni sporazum u kolonu 'naziv predmeta ugovora' unosio broj kufa i fakture. Međutim, takvo postupanje ni u kom slučaju nije bilo motivisano željom za bilo kakvim izbjegavanjem uslova transparentnosti, kako se to neutemeljeno navodi u zahtjevu Centra za razvoj medija i analize, nego isključivo činjenicom da je Institut tako lakše pratio provođenje direktnih sporazuma“, navedeno je u odgovoru Agenciji za javne nabavke. Zanimljivo, u istom odgovoru, Institut za javno zdravstvo RS navodi se ''da im do sada niko nije skrenuo pažnju da takvo postupanje nije ispravno“

Poslije jzu pratimotendere

Direktni sporazumi Instituta za javno zdravstvo RS nakon konstantnog pritiska portala PratimoTendere

Evidentno je da, nakon pritiska portala PratimoTendere, od početka 2021. godine Institut za javno zdravstvo RS građane obavještava šta po direktnim sporazumima kupuje njihovim novcem, a Online magazin Žurnal je 23. marta ove godine sabrao Zeljkovićeva trošenja: 

„Posljednji niz od 19 direktnih sporazuma potpisao je u samo dva dana decembra 2020. Odabrao je 15 firmi i razdijelio im 8.849 KM, koje nije imao na umu dok je sastavljao plan javnih nabavki za prošlu godinu. Prethodno je u novembru 2020. na isti način potrošio oko 117.000 KM. Samo u subotu, 16. maja 2020, kada Institut nije radio, podijelio je 50 ugovora vrijednih 200.000. Početkom pandemije nabavljao je sve i svašta – 36 tendera vrijednih 16.094.074 KM“.

Izvor: pratimotendere.ba