fbpx

Revizori utvrdili da vlast svjesno uništava šume u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici!

nicola pavan LkFNUzrpDVw unsplash

Foto: Nicola Pavan/Unsplash

Sarajevo-šume nisu izvršile ni minimalno pošumljavanje, elementi kriminala kod prodaje drvnih sortimenata. Nezakonitosti i u ostala tri kantona

Piše: A. Dučić

Ured za reviziju institucija FBiH napravio je četiri obimna izvještaja o upravljanju šumskim resursima na području Kantona Sarajevo, zatim TK, HNK i ZDK, gdje su ustanovili ogromne malverzacije. U navedena četiri izvještaja revizora postoji niz elemenata koji upućuju na krivična djela te stoga mogu biti dobar material za nadležna tužilaštva.

Najviše neregularnosti zabilježeno je na području KS. Revizija Kantonalnog javnog preduzeća “Sarajevo-šume” za 2021. godinu, naime, ustanovila je da se čak radi, svjesno ili ne, o malom ili nikakvom pošumljavanju!

– Poslovi biološke reprodukcije šuma nisu izvršeni u minimalnom u obimu koji je predviđen šumskogospodarskim osnovama sukladno Zakonu o šumama KS i Ugovoru o prijenosu poslova gospodarenja državnim šumama na području KS. U 2021. godini šumskouzgojni radovi izvršeni su u iznosu od 94.444 KM, odnosno 7 posto od planiranih (1.249.709 KM). Nije postupljeno ni sukladno članku 19. Zakona, prema kojem sve površine nastale čistom sječom moraju biti pošumljene u roku od dvije godine nakon sječe ili šumskog požara, prirodnom obnovom ili putem pošumljavanja – navode revizori.

Tako je naprimjer planirano pošumljavanje na 212 ha u vrijednosti od 717.924 KM, a izvršeno samo na 7,95 ha (23.879 KM), – popunjavanje kultura planirano je na 46 ha u vrijednosti od 103.009 KM, a izvršeno na 11,58 ha (21.609 KM), – njega kultura planirana je na 221 ha u vrijednosti od 353.560 KM a izvršena na samo 7,13 ha (7.948 KM), – njega šuma planirana je na 655 ha u vrijednosti od 688.049 KM, a izvršena na samo 26 ha (27.321 KM).

I prodaja šumskih drvnih sortimenata nije vršena transparentno i na tržišni način sukladno Odluci o načinu prodaje drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji FBiH.

revizori sume sarajevo

Revizorski izvještaj za Sarajevo

– Isporučene su veće količine (150.709 m3 ) od ugovorenih putem javnog oglašavanja (137.466 m3 ), a za dodatne isporuke nisu primjenjivane uvećane cijene shodno Javnom oglasu. Društvo nije ponudilo minimalno 20% klasiranih šumskih drvnih sortimenata naknadnom prodajom, jer je putem licitacije ugovoreno 13.027 m3 , što je 8,64% od ostvarene realizacije. Utvrdili smo da se prodaja šumskih drvnih sortimenata nije vršila samo sukcesivno, licitacijom i neposrednom pogodbom, jer je tim postupcima ugovorena prodaja 137.466 m3 , a realizirana je u znatno većem obimu (150.709 m3 ), na osnovu čega su ostvareni prihodi u iznosu od 15.934.857 KM. Prodaja šumskih drvnih sortimenata nije vršena samo javnim oglašavanjem, niti je uzeto u obzir da je Javnim oglasom za sukcesivnu isporuku (26. 11. 2020. godine) utvrđeno kako se kupcima s kojima se zaključi ugovor, a zainteresirani su za kupovinu I i/ili II klase ili specijalnih dimenzija, u količini do 100 m3 cijena uvećava za 20%, a za količine iznad 100 m3 uvećava se cijena za 30% – navode revizori.

Pored toga, dodaju, Odlukom o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriju FBiH i Pravilnikom o prodaji šumskih drvnih sortimenata utvrđeno je da se u tijeku godine naknadnom prodajom, odnosno licitacijom/javnim nadmetanjem mora ponuditi minimalno 20% klasiranih šumskih drvnih sortimenata tehničke oblovine, sukladno mjesečnoj dinamici proizvodnje. Prema danim podacima, putem licitacije ugovorena je prodaja 13.027 m3 , što je 8,64% od ostvarene realizacije (150.709 m3 ) i značajno je manje u odnosu na propisano Odlukom. Nije postignut temeljni cilj: da se ostvari bolji poslovni rezultat prodajom tih sortimenata po većoj cijeni.

Revizija preduzeća „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj pokazala je da ovo preduzeće u toku godine ponudilo naknadnom prodajom, odnosno licitacijom/javnim nadmetanjem minimalno 20% klasiranih šumskih drvnih sortimenata, u skladu s Odlukom o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriju FBiH. Nakon provedenih 46 licitacija u 2021. godini, ukupno raspisana drvna masa iznosila je 6.805 m³, što čini 10,84% ukupno ostvarene sječe tehničke oblovine od 62.771 m³ i značajno je manje u odnosu na minimum propisan Odlukom.

Nadalje, obaveze za ostale poreze i druge dažbine iskazane su u iznosu od 720.966 KM, a odnose se na neizmirene naknade za korištenje šuma za 2021. godinu. Društvo je izvršilo obračun naknada za korištenje državnih šuma, ali ih nije izmirilo u propisanim rokovima u skladu s članom 48. Zakona o šumama Tuzlanskog kantona.

Također, nabavke usluga sječe i izvoza šume u iznosu od najmanje 671.175 KM nisu izvršene u skladu s potpisanim ugovorima zbog značajnog odstupanja između ugovorene i ostvarene količine. Budući da prodaja drvne mase predstavlja osnovnu djelatnost Društva, to odstupanje ima direktan uticaj na ostvareni poslovni prihod i finansijski rezultat Društva. Također, za izvršene nabavke usluge održavanja radne i informatičke opreme u iznosu od 67.500 KM Društvo nije provodilo procedure za odabir adekvatnog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, s ciljem jednakog tretmana i nediskriminacije potencijalnih ponuđača, kako bi se obezbijedilo najefikasnije korištenje sredstava

Izvještaj o finansijskoj reviziji Javnog preduzeća Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu pokazao je da poslovi biološke obnove šuma nisu izvršeni minimalno u obimu koji je predviđen šumskoprivrednim osnovama, što nije u skladu sa Zakonom o šumama Zeničko-dobojskog kantona i Ugovorom o prenosu poslova gospodarenja državnim šumama na području Zeničko-dobojskog kantona.

revizori sume tk kladanj

 

Revizorski izvještaj za Kladanj

U 2021. godini poslovi biološke obnove šuma izvršeni su za 995 ha u iznosu od 760.196 KM, a planirano je za 4.797 ha ili 3.977.400 KM, što predstavlja samo 20,7% u odnosu na obim utvrđen šumskoprivrednim osnovama. Nadalje, Društvo nije u toku godine ponudilo naknadnom prodajom, odnosno licitacijom/javnim nadmetanjem, minimalno 20% klasiranih šumskih drvnih sortimenata, što nije u skladu sa Odlukom o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriju FBiH. Nakon provedene 24 licitacije u 2021. godini, ukupno raspisana drvna masa iznosila je 32.590 m³, a ostvarena je sječa drvne mase u ukupnom iznosu od 309.073 m³, odnosno 10,54%, i značajno je manja u odnosu na minimum propisan Odlukom.

Izvršili su i reviziju finansijskih izvještaja Javnog preduzeća Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar

Tako je ovo društvo tokom 2021. godine poslovalo na osnovu planova gospodarenja za ŠGP „Srednje Neretvansko“ i „Šume na kršu“, na koje je suglasnost dao Nadzorni odbor, što nije u skladu Odluke o izradi, sadržaju i primjeni šumskogospodarskih osnova, po kojoj planove gospodarenja, koji su dio šumskogospodarskih osnova, donosi kantonalno ministarstvo na čijem području se nalaze državne šume, uz saglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Posljednje važeće šumskogospodarske osnove istekle su 2000. godine, a nove nisu donesene, što je obveza propisana Odlukom o izradi, sadržaju i primjeni šumskogospodarskih osnova, Odlukom o osnivanju Društva i Statutom.

Izvor: Fokus