fbpx

Španija: obavezan eskplicitni pristanak u seksualnim odnosima

pxfuel

Foto: pxfuel

Španija je usvojila zakon koji podrazumeva da je uvek neophodno imati ekplicitni pristanak za seksualne odnose.

U španskom parlamentu ovaj zakon usvojen je na inicijativu socijalista, čemu se protivila Narodna stranka i desničarska stranka Voks. 

Primena zakona neće početi odmah zbog određenih promena i dopuna koje je Senat zahtevao. Zakon podrazumeva da će se u budućnosti smatrati da je osoba pristala na seksualni odnos, samo ukoliko je to iskazala rečima. 

Podsetimo, uvod u predlog ovog zakona bio je slučaj silovanja koji se dogodio 2016. godine tokom festivala San Fermin u Španiji kada je sud oslobodio optužene za silovanje, zato što nisu postojali dokazi da je žrtva bila protiv toga jer je bila bez svesti. Ova presuda izazvala je proteste širom zemlje, a kasnije je i prvobitna kazna poništena i silovatelji, njih petorica, osuđeni su na 15 godina zatvora.

U intervjuu za Jacobin, španska ministarka za ravnopravnost Irena Montero, rekla je da Španija unapređuje i poboljšava prava žena, ali i da je bitno napomenuti da i feministički pokreti širom sveta rade na predlozima za poboljšanje života žena, koje pate na različite načine u patrijarhalnom društvu u kojem žive. Ona je istakla da sve žene i članovi i članice LGBTQ zajednice imaju pravo na dostojanstven život u miru i bez diskriminacije.

Planeta ne može da izdrži neoliberalni kapitalizam rekla je Montero, „gde postoji duboka i rastuća kontradikcija između načina na koji organizujemo ekonomiju i načina na koji održavamo sam život“, rekla je za Jakobin.

Kada je u pitanju abortus, Montero kaže da je u Španiji to rešeno tako da zdravstveno osoblje ima ustavno pravo na prigovor savesti, ali i „to pravo mora biti regulisano na isti način kao što smo to uradili sa eutanazijom u Španiji, tako da se svo medicinsko osoblje koje se prigovara upisuje u registar. Ovo garantuje da u bolničkoj službi u kojoj rade te prigovaračice postoje odredbe da uvek ima u osoblju lekara koji nije prigovarač i koji može da izvrši dobrovoljni prekid trudnoće.“

Mašina.rs