fbpx

Hajrija Čobo: Ućutkivanje naroda nikad kroz istoriju nikome nije donijelo ni mrvu dobra

Hajrija Čobo: Ućutkivanje naroda nikad kroz istoriju nikome nije donijelo ni mrvu dobra

Britanska kompanija Adriatic Metals pokrenula je tužbu protiv građanske aktivistice Hajrije Čobo iz Kaknja zbog navodne povrede ugleda ovog koncesionara koji se bavi istraživanjem i eksploatacijom ruda u Varešu. Aktivisti širom države, iz oba entiteta, na ovu vijest reagirali su i pružili podršku Hajriji Čobo.

Razgovarala: Aldina Lipovac – Jandrić, AbrašMEDIA

Britanska kompanija Adriatic Metals pokrenula je tužbu protiv vas i to zbog navodne povrede ugleda ovog koncesionara koji se bavi istraživanjem i eksploatacijom ruda u Varešu. Kompanija traži naknadu nematerijalne štete u iznosu od 2000 KM sa zateznim kamatama od dana objave reportaže Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pod nazivom „Zenička vlada počastila svjetske trgovce rudama“. Prethodno ste dobili predtužbu u kojoj su od Vas tražili da objavite demant, što ste učinili, pa jeste li ovu tužbu očekivali?

Kompanija se služi SLAPP tužbom protiv građana da bi nas ućutkala. Tužbu nisam očekivala nakon što je demant objavljen, ali već smo se uvjerili šta sve možemo očekivati od marketinga o visokim standardima.

Koliko sam upoznata, CIN nikad ne objavljuje neprovjerene informacije, pa su i u vezi sa mojom izjavom imali kontakt sa relevantnim stručnjacima kao i ja sama, a to “puno baba i kilava djeca” previde u cijeloj frci.

Očigledno je da se radi o klasičnoj SLAPP tužbi kojoj je uvijek cilj da moćnici utišaju glasne kritičare, aktiviste i novinare. U ovom slučaju jasno je kako je upravo cilj utišati javnu kritiku i bilo kakav oblik građanskog aktivizma i upozoravanja na štetne posljedice rudarskih aktivnosti koje očigledno predstavljaju sve veći problem, ne samo u Kaknju nego i širom BiH. S obzirom na nedavne odluke i predložene zakone u oba entiteta, koji bi koncesionarima trebali olakšati eksploataciju ruda i minerala, postaje jasno da se sa pritiskom na prirodna bogatstva, povećava i pritisak na građane koji upozoravaju na štetnost i posljedice ove “rasprodaje”.

Ućutkivanje naroda nikad kroz istoriju nikome nije donijelo ni mrvu dobra. Narod je sila nesavladiva i nema te vlasti koja to može ućutkati. Vlast treba da zna da je samo predstavnik naroda, a ne vlasnik. Neka ovo bude poziv narodu da odbaci okove i počne se ponašati u skladu sa svojim slobodama i svojom snagom. Niko nije vlasnik, a još manje robovlasnik!

Tužbu Adriatic Metalsa treba posmatrati i u kontekstu odluke Sekretarijata Bernske Konvencije pri Vijeću Evrope kojom se nalaže nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini da zaustave eksploataciju ruda u Varešu dok se ne razjasne činjenice koje su iznijete u tužbi. Zašto Vlada ZDK, federalna nadležna ministarstva i premijer ne poduzimaju ništa, naprotiv i dalje “časte” kompanije? Kako je moguće da FMOIT angažuje zaposlenicu kompanije Adriatic Metals za izradu Strateške studije…itd?

Sekretarijat Bernske Konvencije pri Vijeću Evropeje svoju Odluku odaslao na adrese nadležnih u Bosni i Hercegovini na dan 6. 10. Već na dan 9. 10. Adriatic Metals je predao tužbu protiv mene.

Vlada ZDK, federalni ministri, pa i premijer moraju poduzeti mjere da zaštite građane. Bez obzira na svoju funkciju, oni nisu nedodirljivi pred zakonom pa ako treba i međunarodnim. Bosna i Hercegovina, pa i Vlada ZDK se svako malo pojavljuju u kontekstu izvještaja o korupciji i sadržaju Crne liste, a korupcija je krivično djelo organiziranog kriminala.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma angažuje zaposlenicu kompanije Adriatic Metals za izradu Strateške studije – slučajno?

hajrija cobo

Svečanom vožnjom obilježeno je ponovno pokretanje željezničke linije Podlugovi-Vareš Majdan. Čišćenje i rekonstrukcija pruge povjerena je britanskoj kompaniji “Adriatic Metals”. Tokom svečane vožnje, među brojnim zvanicama bili su i članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) – premijer Nezir Pivić, ministar za privredu Samir Šibonjić, te ministrica finansija Dženana Čišija. Generalni direktor “Adriatic Metals” Paul Cronin rekao je da kompanija planira eksploatisati rudu u Varešu 20 do 30 godina, a ključni značaj cjelokupnog projekta je što će rudnik biti “katalizator koji će osigurati da se BiH opet nađe na mapi Evrope”, piše Federalna novinska agencija, a prenose drugi mediji. Molim vas vaš komentar na ove poteze Vlade ZDK.

Vlada ZDK zaboravlja da su postojeće pruge izgrađene omladinskim akcijama još u Jugoslaviji, a da je vozove kupio Tito. Mene bi bilo sramota čuditi se jugoslavenskom vozu u 21. stoljeću! Gledala sam taj jad i nevjerovatno je da ta ista Vlada uživa u vožnji vozom, a nikad voz nisu kupili – imaju audije, pa onda stižu u Vareš u koji još od Titovog vremena nisu marke uložili. Vrijeme stalo. Titov voz dolazi na Titovu stanicu bez platforme – skovali su neku od dasaka za tu priliku, jer više i neće trebati; zatim, voz staje, a okolo fasade iz Titovog vremena. Ni fasadu ta Vlada ZDK nije mogla pofarbati, nego su zadnji put farbane Odlukom Komiteta 1963. (karikiram). Falio je Nihad da postavlja zastave i da mu Otpravnik opsuje što ne zna gdje koju da postavi.

A što se tiče Bosne na mapi Evrope… Bosna je tu od pamtivijeka. Nije se pomjerila sa te mape, nije putovala u Afriku ili Aziju, ali ostaje pitanje hoće li postati kolonija poput afričkih i azijskih zemalja.

Koliko vam znači podrška aktivista širom BiH?

Građani i aktivisti jedni druge najbolje znaju. Podrška koju jedni drugima pružamo znači svakome od nas. Mogu vam reći da ta povezanost, to zajedništvo, bratstvo koje mi imamo prevazilazi sve prepreke.
Ja kad vidim da imam braću i sestre na Ozrenu, u Banja Luci, Mostaru, Ljubuškom, Bijeljini, Žepi, Jajcu, Jezeru, Mrkonjić Gradu, Bihaću, Tuzli… pa sve do Srbije i Makedonije, od Vardara do Triglava, onda znam kolika smo sila! Ko to može platit’!

Poruka za kraj?

Ako nisi spreman za braniti dom, ako od Boga ne moliš pravde, ako ne predaš šehadet, onda se pitaj za šta to živiš!

abrasmedia.info