fbpx

Писма читалаца - Министар просвјетe и културе Дане Малешевић, наставља да крши закон у школи „Свети Сава“ у Лопарама

Након што смо у више наврата писали о хаотичном стању у образовном систему Републике Српске, које је нарочито ескалираоло како је на челу Министарства просвјете и културе министар Дане Малешевић, у нашу редакцију стигло је још једно писмо из Лопара.

Импулспортал је  13. децембра прошле године објавио  писмо које су потписали незадовољни и увријеђени чланови колектива Основне школе „Свети Сава“ из Лопара. У том писму ресорном министру се, између осталог, замјера незаконито смјењивање и постављање чланова Школског одбора.

368089 1

Autor: Impuls

Писма читалаца - Министар просвјете и културе, ДАНЕ МАЛЕШЕВИЋ, смјењује легално изабран Школски одбор

Ново писмо које нам је упутила Јасмина Халиловић, члан колектива поменуте школе, заједно са ургенцијом која је упућена министру Малешевићу преносимо у цјелости.

Поштовaни,

 у отвореном писму колективa ОШ "Свети Сaвa" Лопaре, које сте недaвно објaвили, нaведено је о сaмовољном и незaконитом понaшaњу ресорног министрa Дaне Мaлешевићa, што је резултирaло хaотичним стaњем, не сaмо у нaшој школи, него и у другим школaмa у РС, и то у Рогaтици, Црњелову, Грaдишци, Костaјници, Шековићимa, Српцу и др.У дaљем нaстојaњу дa министaр поништи своје незaконите одлуке и дa донесе нове у склaду сa својим ингеренцијaмa, предвиђеним Устaвом и зaконимa, истом је достaвљенa Ургенцијa дaнa 04.01.2016.г., те молим редaкцију дa исту објaви у циљу упознaвaњa јaвности о незaконитом и сaмовољном понaшaњу високопозиционирaног држaвног службеникa.Хвaлa и с поштовaњем! Члaн колективa ОШ "Свети Сaвa" Лопaре,

Јaсминкa Хaлиловић, проф.

Лопaре, 23.01.2016.г.

МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РС
МИНИСТРУ, ДАНЕ МАЛЕШЕВИЋУ

Веза:

1.Допис колектива ОШ“Свети Сава“Лопаре са приложеном петицијом подршке    легално предложеном Новици Митровићу за позицију директора Школе упућен дана 09.12.2015.године путем ПТТ

2.Моје писмо упућено Вама дана 09.12.2015.године путем ПТТ

3.ОТВОРЕНО ПИСМО упућено медијима дана 10.12.2015.године

4.Захтјев за приступ информацијама од 19.12.2015.године упућен Министарству е-маилом

5.Допуна захтјеву за приступ информацијама од 20.12.2015.године упућена е-маилом
УРГЕНЦИЈА

Овим дописом  ургира се поступање по предње наведеним поднесцима и захтјевима.

Господине министре,

јасно је да нисте, у складу са законом, одговорили ни на један захтјев и да сте чак шта више наше примједбе игнорисали, настављајући да се самостално понашате и одлучујете без законског основа, те сте као резултат тога дали Вашу сагласност особи Паји Томићу да обавља дужност в.д.директора наше Школе у наредном периоду, свјесни да је таква Ваша одлука апсолутно незаконита, јер је услиједила послије приједлога „привременог“ школског одбора, којег сте незаконито поставили, повриједивши  на тај начин  права радника на  избор два члана из колектива за чланство у школском одбору, као и прекршивши процедуру у избору чланова за школски одбор из реда родитеља које бира Савјет родитеља, а не Ви.

Имајући у виду предње наведено, Вашом вољом изабрани Пајо Томић, не може  бити релевантан вршилац дужности, јер је  постављен након неважеће процедуре, у којој се донесене одлуке настоје представити као валидне како би се прикриле све неправилности начињене у току поступка.

Док су трајале активности око  избора (2 пута) и поништења легалних школских одбора (2 пута), што се окончало Вашим незаконитим именовањем свих чланова 3-ег школског одбора и то „привременог“, особа коју сте Ви фаворизовали, Пајо Томић је, на друштвеним мрежама, својим непримјереним коментарима, самохвалисањем, разноразним неистинитим тврдњама и провокацијама, изазвао и режирао, очигледно, са својим присталицама, такву гнусну и примитивну полемику, вријеђајући, понижавајући, исмијавајући, клевећући запосленике Школе појединачно и именујући их, да је то за сваку осуду и прекор.

Осим тога, непримјерено је и понашање Срете Гаврића, предсједника нелегалног „привременог“ школског одбора,бившег директора наше Школе, сада пензионера, који је неславно окончавши рад у школи, у којој је проводио својеврсну диктатуру и самовољу над већином запосленика, изгледа одлучио, да ли из освете или нечег другог, да настави са уобичајеним  понашањем, а у прилог томе свједочи постављање  тачке дневног реда „привременог“школског одбора, коју је дао на разматрање: шиканирање предсједника школског одбора од стране члана колектива школе, што је сам намонтирао и испровоцирао, на то се може додати његово јавно клеветање и оптужујуће неаргументовано прозивање неких радника да су аутори појединих коментара на поменутим друштвеним мрежама, у којима се он помиње у негативном контексту, потом се његовом недоличном понашању додаје и брутални вербални напад на службено лице наше Школе на радном мјесту, Далиборку Богдановић, а тај је вербални атак  био у толикој мјери груб да је чак  и  полиција морала интервенисати.

Тај напад, као израз самовласног понашања бившег директора, Срете Гаврића, десио се управо оног дана када је наш, 2 пута, легално предложени за директора Школе, Новица Митровић, доведен пред готов чин предаје дужности нелегално постављеном Паји Томићу,  на сједници Наставничког вијећа одржаној 31.12.2015.године, на којој се, узгред, исти Пајо Томић лицемјерно изјашњавао да ће вршити дужност придржавајући се закона, иако свјестан  да је на функцију в.д. директора ступио незаконито.

Наш колектив није заслужио да буде жртва овакве неправде, прије свега грубог кршења права колектива на избор чланова школског одбора по закону, те непоштовања израза воље колектива и наметања му руководне особе, која није изабрана по законској процедури, него самовољом и наметањем позиционираног државног службеника, који је у обавези да се придржава Устава и закона.

Квалитет овог колектива је непроцјењив, и није у питању само колектив, него је неопходно истаћи и улогу ученика са којима радимо, који употпуњују тај квалитет драгоцјеним  позитивним понашањем и резоновањем, при чему доказују да су прави људи, достојни сваког уважавања и пажње.

Међутим, свођењем рада запослених особа у школи на примитивни ниво од стране Паје Томића у спрези са Сретом Гаврићем, омаловажавањем радника, гажењем достојанства радника, нарушава се традиционално стечени  углед ове школе што је крајње подмукао чин који треба да послужи двојици предње именованим у остварењу њихових користољубивих циљева, у чему су исти донекле и успјели, очигледно, не бирајући средства, а уз Вашу подршку.

Стога, с обзиром да је оваква ситуација неодржива, неопходно је  да, у оквиру својих ингеренција, по хитном поступку повучете своја досадашња незаконита рјешења и да у  даљем поступку  донесете нове одлуке на закону засноване и у року одмах, тј. да поништите одлуку о незаконито постављеном „привременом“школском одбору, као и да прогласите неважећом незакониту  одлуку о сагласности да се за в.д.директора именује контроверзни Пајо Томић,тј. да предмет вратите у претходно стање легално изабраног чланства школског одбора који је релевантно предложио да се на дужност директора именује Новица Митровић.

Такође се од Вас тражи да доставите обавјештење о томе шта сте предузели по постављеним основаним захтјевима.

С поштовањем!

Члан колектива Халиловић Јасминка, проф.,наст.

Лопаре, 04.01.2016.године