fbpx

Писма читалаца - Министар просвјете и културе, ДАНЕ МАЛЕШЕВИЋ, смјењује легално изабран Школски одбор

Редакцији Импулспортала обратио се Колектив Основне школе "Свети Сава" Лопаре, са писмом које у цјелости преносимо

052453

Autor: Impuls

КОЛЕКТИВ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“ ЛОПАРЕ

Обавјештавамо јавност да случај ОШ „СВЕТИ САВА“ РОГАТИЦА није усамљен, јер се исти сценарио понавља у нашој школи. Министар просвјете и културе, ДАНЕ МАЛЕШЕВИЋ, не поштујући важеће законске одредбе смјењује легално изабран Школски одбор ради остварења ситних интереса страначких појединаца.

Школа је у складу са прописима и утврђеним роковима изабрала представнике у Школски одбор (два члана из колектива, два члана из Савјета родитеља и представнике оснивача и локалне заједнице).

Напомињемо да је то узастопно трећи састав Школског одбора који се не допада министру, не образлажући зашто.

Дакле, ресорни министар је самоиницијативно и недемократски именовао чланове „привременог“ Школског одбора не уважавајући права законских органа Школе, који су надлежни да предлажу чланове Одбора (Колектив, Савјет родитеља).

Питамо се чиме се министар руководио приликом именовања чланова „привременог“ Школског одбора, јер не познаје ни једног од њих, а за примјер узимамо, постављеног од стране министра  новог члана „привременог“ Школског одбора, који је бивши директор Школе, сада пензионер, а који је често злоупотребљавао свој положај и овлаштења, због чега су се водили и судски процеси, ријешени у корист радника.

Сада је тај човјек предсједник „привременог“ Школског одбора, који за ВД директора предлаже човјека који у нашој школи допуњава норму.

Питамо се какву нам то поруку шаље ресорни министар! Да ли му је циљ да разједини школске колективе, заборављајући да је школа та која развија и његује све позитивне вриједности локалне заједнице и друштва.

Пошто смо се министру већ обраћали петицијом, тражећи да све врати и стави у законске оквире, а остајали без одговора, ријешили смо да истрајемо у покушајима, те смо се поново обратили министру новом петицијом, а одлучили и да упознамо јавност о томе.

Очекујемо да ће министар просвјете и културе  ставити ван снаге своје незаконите одлуке и по хитном поступку укинути настало неодрживо бесправно стање, те донијети нове одлуке у складу са законским прописима.

Незадовољни и увријеђени чланови колектива ОШ“Свети Сава“ Лопаре

Лопаре, 10.12.2015.године