fbpx

Američka ambasada: BiH ne može ući u EU bez izmjene Dejtonskog Ustava

Američka ambasada: BiH ne može ući u EU bez izmjene Dejtonskog Ustava

Foto:  Fena

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država se oglasila danas povodom aktuelnog pitanja izmjena izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, kao učesnik nedavnih pregovora o ovom pitanju, predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Iz ambasade ističu kako je je pitanje provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava ključno, te da se najistaknutija od tih odluka tiče izbora Predsjedništva BiH, što ne moze biti regulisano samo izmjenama Izbornog zakona.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko odluka u kojima se domaćim političkim liderima nalaže da izmijene Dejtonski ustav, a EU je naglasila da Bosna i Hercegovina ne može ući u EU bez toga, podsjeća se u saopštenju ambasade.

“Najistaknutije od ovih odluka odnose se na tročlano predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera zemlje da postignu kompromise potrebne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način da ga usklade s presudama Europskog suda za ljudska prava,” poručuje se iz ambasade SAD-a.

Ističu kako to “nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH,” te da su potrebni i ustavni amandmani.
“Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po tom pitanju tokom razgovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021. i 2022. u kojima su posredovale EU i SAD. Ova temeljna pravna činjenica nije se promijenila“, podvlači se u saopštenju.

Podsjećamo, predstavljajući prijedlog izmjena Izbornog zakona, Čović je kazao da su lideri procijenili kako je trenutno “teško stvoriti ambijent da je dvotrećinski to moguće u Parlamentu BiH” te dodao:

“Ne mijenjajući Ustav da napravimo promjene koje će odraziti jedan odnos koji ,svi danas kada pričamo da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva u konkretnom mom slučaju”.

N1