fbpx

Američki obavještajci tvrde da znaju što je izazvalo eksploziju u bolnici u Gazi

Američki obavještajci tvrde da znaju što je izazvalo eksploziju u bolnici u Gazi

Foto:  Tanjug

Američke obavještajne agencije vjeruju da je eksploziju u bolnici u Gazi prije tjedan dana izazvala palestinska raketa kojoj je otkazao motor i raspala se na dva dijela, a bojeva glava udarila je u bolničko parkiralište, rekli su obavještajni dužnosnici.

Obraćajući se telefonski novinarima, dužnosnici obavještajne službe rekli su da imaju “visoko povjerenje” u svoju procjenu da nije Izrael ispalio raketu, ali su manje sigurni koji su palestinski militanti ispalili projektil navečer 17. listopada.

“S velikim povjerenjem procjenjujemo da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici i da su odgovorni palestinski militanti”, rekao je jedan obavještajni dužnosnik, prenosi Index.

“S malom pouzdanošću procjenjujemo da je Palestinski islamski džihad odgovoran za lansiranje rakete koja je pala na bolnicu.”

Američki dužnosnici ranije su naznačili da je Palestinski islamski džihad, ili PIJ, vjerojatno odgovoran, a Izrael je okrivio tu skupinu za eksploziju. Militantna skupina dijeli Hamasov cilj uništenja Izraela, ali je manja od Hamasa koji vlada Pojasom Gaze.

Dokazi koji upućuju na PIJ temeljili su se na presretnutim razgovorima između osumnjičenih “militanata povezanih s Hamasom” koji su, čini se, nagađali tko stoji iza lansiranja rakete, rekli su dužnosnici.

“Ne možemo potvrditi tko su oni. Ne možemo potvrditi da se ono o čemu razgovaraju u prisluškivanom razhovoru stvarno dogodilo”, rekao je dužnosnik. “Audio snimka nije ista kao ona koju je ranije javno objavila izraelska vojska te je provjerena i smatrana autentičnom”; dodao je.

“Šteta u bolnici odgovora šteti od rakete”
Eksplozija u bolnici Al Ahli izazvala je gnjev u cijelom arapskom svijetu, a prosvjednici su prihvatili verziju događaja koju su iznijeli palestinski dužnosnici i Hamas – da je odgovoran Izrael.

Američka procjena o raketi temelji se na obavještajnim podacima, “fizičkoj aktivnosti”, dostupnih videa i slikama koje su sve upućivale na eksploziju rakete, a ne na bombu ispuštenu iz zrakoplova ili topničkog projektila koji su koristile izraelske snage, rekli su dužnosnici.

“Šteta u bolnici je u skladu s onim što bismo očekivali vidjeti od rakete i nije u skladu s većim kraterima i širim učincima eksplozije koje bismo očekivali vidjeti od streljiva izbačenog iz zraka ili topničke granate. Eksplozija je uzrokovala samo manju strukturnu štetu u bolnici i nije bilo vidljive štete na glavnoj zgradi bolnice, što je u skladu s raketom naoružanom manjom bojevom glavom, rekao je dužnosnik.”, rekao je dužnosnik, prenosi Index.

N1/Agencije