fbpx

Amerikanci i Britanci ne vježbaju nego obučavaju OS BiH

Amerikanci i Britanci ne vježbaju nego obučavaju OS BiH

Foto: MO BiH

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara, kaže da se na Manjači ne radi o vojnoj vježbi nego o obuci.


Reagujući na izjavuposlanika PDP Slaviše Markovića da se na Manjači održava vojna vježba u kojoj učestvuje vojska Amerike i Velike Britanije, Goganović kaže da planirana vojna vježba sa Oružanim snagama SAD za ovu godinu je otkazana pošto je srpski član Predsjedništva, gospođa Cvijanović bila protiv održavanje te vojne vježbe, između ostalog jer su druga dva člana Predsjedništva BiH bili protiv održavanja vojne vježbe sa Vojskom Republike Srbije.

"U BiH se trenutno održava vojna obuka, na četiri lokacije, u kojoj učestvuju pripadnici Oružanih snaga BiH i za obuke nije potrebna saglasnost Predsjedništva BiH, tako da zbog neznanja ili loših namjera, narodni poslanik Marković, nepotrebno proziva srpskog člana Predsjedništva, Željku Cvijanović", kaže se u reagovanju zamjenika ministra odbrane BiH.
Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva održat će još jednu zajedničku obuku širom Bosne i Hercegovine u periodu od 23. oktobra do 26. novembra 2023. na vojnim lokacijama u Rajlovcu, Tuzli, Manjači i Čapljini.

Ovogodišnja zajednička obuka, uz obuku za operacije podrške miru, uključuje napredno taktičko planiranje i razvoj liderstva. Ova obuka omogućit će vojnim licima iz obje države da razmijene iskustva i rade jedni sa drugima, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost sa NATO-om. Ove godine, obuka uključuje i tim stručnjaka kopnene vojske SAD-a koji će doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi izveli obuku taktičkog planiranja, razvijajući vojnu saradnju sve tri države, saopšteno je juče iz Ministratsva odbrane BiH.

BN