fbpx

Banja Luka dobila novi jednosmjerni režim saobraćaja u centru grada

Banja Luka dobila novi jednosmjerni režim saobraćaja u centru grada

Foto: Grad Banja Luka FB

Saobraćaj u novim jednosmjernim ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Prvog krajiškog korpusa u centru Banje Luke pušten je danas.

Glavna ulica u centru grada od Vlade RS-a do Narodnog pozorišta danas izgleda potpuno drugačije, sa novom signalizacijom i trakama za bicikle, autobuse i taksije. 

Kako na većini linija javnog gradskog i prigradskog prevoza, trasa prolazi nekom od ulica u kojima se mijenja režim saobraćaja, bilo je neophodno trase linija prilagoditi novoprojektovanoj situaciji.

Gradonačelnik Draško Stanivuković izjavio je da će jednosmjerni saobraćaj građanima donijeti više od četiri kilometra potpuno novih biciklističkih staza u gradu, posebne saobraćajne trake za javni prijevoz i taksiste te nove kružne raskrsnice.

On je naglasio da će kružni tokovi, u kombinaciji sa jednosmjernim ulicama, omogućiti veći protok automobila i grananje saobraćaja bez zagušenja, što bi trebalo dovesti do rasterećenja saobraćajnih gužvi.

Iz Gradske uprave su ranije naveli da nakon što se uspostavi jednosmjerni režim saobraćaja, autobusi će saobraćati iz smjera sjevera Ulicom kralja Petra I Karađorđevića od Ulice olimpijskkih pobjednika (zgrada Vlade Republike Srpske) do Bulevara cara Dušana (zgrada Ekvatora) i koristiće autobusko stajalište "Pozorište" – kod zgrade Natrodne skupštine Republike Srpske i "Centar – Pošta", a u suprotnom smjeru autobusi će se kretati od Bulevara cara Dušana ulicama Kninska, Vidovdanska, Prvog Krajiškog korpusa, desno Ulicom olimpijskih pobjednika (Kalvan) lijevo u Ulicu Dr Mladena Stojanovića, i tom prilikom će se koristiti nova autobuska stajališta u Kninskoj ulici "Centar – Park Petar Kočić" i stajalište "Skupština" – ovo se uglavnom odnosi na gradske linije.

Prigradske linije koje su do sada saobraćale Kninskom i Vidovdanskom ulicom ka novoj autobuskoj stanici i koristile autobusko stajalište "Centar Vidovdanska", sada će u smjeru ka stanici saobraćati istim ulicama i koristiti stajalište Centar – Park "Petar Kočić" u Kninskoj ulici, a za smjer od stanice, iz Ulice kralja Petra II autobusi se preusmjeravaju lijevo u Ulicu olimpijskih pobjednika pa desno Ulicom kralja Petra I Karađorđevića do zgrade Ekvatora i dalje postojećom trasom, i tom prilikom će koristiti autobusko stajalište "Centar – Pošta".