fbpx

Bez popisa se ne može u EU, u BiH nema ni najave

Bez popisa se ne može u EU, u BiH nema ni najave

Foto: BN

Šefovi država i vlada Evropske unije će u četvrtak i petak razmatrati otvaranje pregovora sa BiH. Međutim u EU se ne može bez popisa, a u BiH ne postoji ni najava kada bi se sljedeći popis mogao održati. A to znači da Brisel na mnoga pitanja neće dobiti odgovor.

Posljednji popis iz 2013. je pokazao da je tada u BiH tada živjelo 3.531.159 stanovnika, od toga u Federaciji BiH 2.219.220, odnosno 62,85 odsto, a u Republici Srpskoj 1.228.423 stanovnika, ili 34,79 procenata, te Distriktu Brčko BiH 83.516 stanovnika, što je 2,37 odsto.

Nakon što je Agencija za statistiku BiH objavila rezultate popisa u Republici Srpskoj, ti rezultati nisu priznati, a odlukom Narodne skupštine RS, metodologija koja je korištena za obradu podataka popisa nije prihvaćena zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

Slijedom toga, na pitanje iz Upitnika Evropske komisije u vezi s brojem stanovnika, Agencija za statistiku BiH i Republički zavod za statistiku RS poslali su različite odgovore, piše magazin Buka.

Posljednja procjena Agencije za statistiku BiH, koja datira od sredine prošle godine, kaže da s je tada u BiH bilo oko 3.434.000 stanovnika.

BN