fbpx

Danas konačne ponude dobavljača za nabavku vakcina za FBiH

vakcineFBIH

Vlada FBiH je sinoć je zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes, te da do sutra do 16:00s ati dostave konačne ponude, s cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla.

Nakon toga bi se Ad hoc tim ponovo trebao sastati i razmotriti sve pristigle ponude, te o tome informirati Vladu Federacije BiH.

Ranije je premijer Federacije BiH je, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputio pisma namjere za nabavku vakcina za kompanije: Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V i Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnik V), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo („Johnson&Johnson“, Astra Zeneca i Sputnik V) i TUZLA FARM d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnik V).

Vlada FBiH ovlastila je premijera Federacije BiH da, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputi i druga pisma namjere za koja ovaj zavod smatra da je potrebno uputiti za nabavku vakcina.

Podsjetimo, tokom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima.

U međuvremenu Zavodu su se javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obavezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

- Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrijedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Sigaran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo - kazao je jučer Novalić.

Vijesti.ba