fbpx

Potreba za kisikom sve veća, zalihe sve manje

kisik boce

U Bosni i Hercegovini sve je više hospitalizovanih kojima je potrebna kiseonička terapija. Količina kiseonika, donedavno dovoljna za deset dana, sada traje samo dva dana. Ukoliko se i dalje budu povećavale potrebe za kiseonikom, neizvjesno je da li će kompanije uspjeti podmiriti zahtjeve kliničkih cantara i bolnica.

Svih 519 hospitaliziranih pacijenata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu priključeno je na kisik. Potražnja za kisikom je sve veća.

AVDO DEDIĆ, direktor firme MesserTehnoplin/Messer BH GAS

“Situacija je alarmantna. Definitivno jeste. Mi smo mislili da je kritična tačka bila u novembru i decembru prošle godine. Međutim, ovaj put su te količine i logistički problemi dosegli tačku koja je iznad te. Mi uspijevamo još uvijek na neke načine uz pomoć naših sestrinskih kompanija”.

Količine kisika koje su trenutno potrebne kliničkim centrima sada su i do pet puta veće nego u danima kada pandemija nije bila na vrhuncu. Količina koja je nekada bila dovoljna za deset dana sada traje samo dva dana. Dnevno se prenese i deset tona boca kisika.

MUSTAFA BAČINOVIĆ, zaposlenik firme MesserTehnoplin/Messer BH GAS

“Pauze međusobno pravimo, jedni idu odmarati, drugi nas dođu zamijeniti. Ne smijemo gasiti pogon nikako da ne bi došlo do zastoja proizvodnje”.

Klinički centar Tuzla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar za sada imaju dovoljne količine kisika, ali se nadaju da neće doći do pogoršanja situacije.

VAHID JUSUFOVIĆ, direktor UKC-a Tuzla

“Pitanje koje ste pitali što se tiče lijekova i kiseonika je stabilno. Dovoljne zalihe, duple kapacitete. Kiseonička potpora stoji”.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, infektolog u SKB Mostar

“Za sada imamo dovoljno kisika, iako mi bilježimo višestruki porast potražnje za kisikom i potrošnju. Nadamo se da neće doći do nestašice kako na tržištu tako i mogućnosti same isporuke kisika”.

Opskrba kisikom za sada je stabilna i na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

NENAD STEVANDIĆ, zamjenik generalnog direktora UKC RS

“Mi smo prije četiri mjeseca kada je bio onaj skok na oktobar-novembar, vidjeli da postojeća instalacija neće moći to da izdrži, i onda smo promijenili instalacije, promijenili promjer cijevi za centralno snabdijevanje i sada, na svu sreću, zaista nemamo problema”.

Situacija s kisikom u JZU Bijeljina je zadovoljavajuća te se kao priprema izgradio veliki rezervoar gdje se skladišti medicinski kisik. Pored zdravstvenih radnika, heroji su ovi, ali i ostali ljudi koji bez prestanka rade u sličnim pogonima u Bosni i Hercegovini.

bhrt.ba