fbpx

EP: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast

evropski parlament

Zaštita i promoviranje kulturne baštine ključni su faktori za jačanje ekonomija, istaknuto je u Izvještaju o “ostvarivanju političkog učinka Evropske godine kulturne baštine”, koje su europarlamentarci usvojili u srijedu.

Zastupnici su u raspravi održanoj na plenarnoj sjednici EP-a ove sedmice i u usvojenom izvještaju istaknuli da kulturni turizam ima veliku ulogu u generiranju radnih mjesta te da na taj način pomaže u savladavanju krize i ekonomskom oporavku, prenosi Hina.

Dace Melbarde iz kluba Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) i potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, naglasila je da izvještaj ukazuje na “pozitivan utjecaj kulture na otvaranje novih mogućnosti zapošljavanja”.

Socijaldemokrat Victor Negrescu (S&D) naglasio je da je potrebno osigurati dodatna sredstva za očuvanje kulturne baštine, jer je ona “izuzetan izvor ekonomske snage”.

Kohezija, digitalizacija, obrazovanje i turizam

Sabine Verheyen iz Evropske narodne stranke (EPP) smatra kulturu važnim ekonomskim resursom, budući da “izbor destinacije godišnjeg odmora i putovanja mnogima ovisi o bogatstvu kulturne ponude”.

Predstavnica Evropske komisije Mariya Gabriel u raspravi sa zastupnicima upozorila je da je, zbog efikasne zaštite spomenika, znamenitosti i kulturnih dobara, osim sprečavanju vandalizma i nezakonite trgovine umjetninama, nužno posvetiti se i borbi protiv klimatskih promjena.

“Evropskim zelenim planom osmišljavamo inovativne tehnike za zaštitu kulturne baštine od klimatskih promjena”, kazala je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Prema mišljenju većine zastupnika, Evropska godina kulturne baštine bila je uspješna u promoviranju socijalne kohezije, digitalizacije, obrazovanja i turizma.

Realizacija projekta će se zbog toga nastaviti, a Evropska unija će dodatno finansirati i podržavati kulturni sektor.

Izvor : Agencije