fbpx

EU se suočava s iznenadnim prilivom migranata

EU se suočava s iznenadnim prilivom migranata

Foto: Dnevnik.hr

Evropska unija se suočava sa rizikom od iznenadnog priliva migranata koji bježe od rata između Izraela i Hamasa, izjavio je grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis, pozivajući na budnost i veću solidarnost među državama članicama.

"Uvijek postoji rizik, ako se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebno ako zahvati susjedne zemlje poput Egipta, koji ima veoma veliku populaciju, stvari mogu postati zaista opasne", rekao je Kairidis u intervjuu Rojtersu.

On je rekao da se mora biti na oprezu.

"Moramo se približiti kao Evropa. Potrebno nam je bolje čuvanje granica, borba protiv kriminalnih mreža krijumčara i vraćanje onih onih koji ne dobiju azil", rekao je on.

Tokom migrantske krize u Evropi 2015. godine, vlade EU su se suočile sa prilivom od više od milion ljudi, uglavnom sirijskih izbjeglica koje su prešle iz Turske u Grčku, stvarajući ogroman pritisak na bezbjednosne i socijalne strukture, ali i ekstremno desničarsko raspoloženje.

Blok sada preduzima korake da preispita pravila o migracijama prije panevropskih izbora sljedeće godine, nakon što je ovog mjeseca postigao dogovor o tome kako da se nosi sa neregularnom imigracijom u vrijeme izuzetno velikog broja dolazaka, što je ključni zahtjev južnih zemalja, uključujući Grčku.

"Moramo da zaključimo novi pakt," rekao je Kairidis, koji je danas boravio u Ankari na razgovorima sa svojim turskim kolegom o načinima smanjenja dolazaka. Turska i EU postigle su sporazum 2016. o zaustavljanju priliva migranata.

U vrijeme povećane bezbjednosne zabrinutosti povezane sa sukobom Izraela i Hamasa, Kairidis je rekao da je Grčka "na čelu" diskusija sa EU o dodatnim deportacijama i vraćanjem nakon smrtonosnih napada u Belgiji i Francuskoj.

On se osvrnuo na ubistvo dvojice švedskih fudbalskih navijača u Briselu prošle nedjelje u napadu naoružanog muškarca iz Tunisa, koji je ilegalno boravio u Belgiji nakon što mu je odbijen zahtjev za azil. Napadač je u EU stigao preko italijanskog ostrva Lampeduza 2011. godine.

"Imamo neprihvatljivu situaciju u kojoj, bez obzira da li je vaša prijava odobrena ili odbijena, ostajete u Evropi. Trošimo tone novca i resursa da bismo procijenili ove aplikacije, ali na kraju dana sve postaje smiješno", naveo je.

On je pozvao na zajednički evropski mehanizam za vraćanje migranata.

"Samo Evropa zajedno može da natjera zemlje porijekla da preuzmu svoje građane, uz pomoć 'štapa i šargarepe'. Grčka sama to ne može, Belgija sama to ne može", rekao je Kairidis.

Agencije