fbpx

Ističe rok Dodikovog ultimatuma partnerima - Poslije svake krize moguć je napredak BiH

Ističe rok Dodikovog ultimatuma partnerima - Poslije svake krize moguć je napredak BiH

Foto: Avaz

Iako partneri u vlasti nemaju dilemu o tome koliko su im različiti pogledi na budućnost BiH, naredne sedmice će se ponovo sastati i razgovarati o nedovršenom poslu

Rok za postavljene ultimatume predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika partnerima u vlasti polako ističe. Mnogo toga je izrečeno, između ostalog da će doći do blokade institucija, ali i raskola koalicije na državnom nivou. Sve to zbog odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je predsjedavajućem tog doma Nebojši Radmanoviću (SNSD) zahtjev za održavanje hitne sjednice ovog doma, potvrdila je šefica Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

ZAKLJUČAK BROJ DVA
Klub poslanika SNSD-a zatražio je da tačka dnevnog reda bude Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH - ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa članom IV 4.a) Ustava.

Vulićeva je izrazila očekivanje da će sjednica biti održana naredne sedmice, ali o datumu nije mogla govoriti.

Iz SNSD-a najavljuju sjednicu Predstavničkog doma, dok Konaković kaže da će u zgradi Parlamenta BiH uslijediti sastanak partnera iz vlasti

- Prema Poslovniku, o opravdanosti i hitnosti sjednice odlučuje predsjedavajući ovog doma. Unaprijed govoriti o materijalu i ishodu sjednice bilo bi neodgovorno. Razgovaraćemo o detaljima na samoj posebnoj sjednici, istakla je ona.

Pretpostavlja se da se radi o zaključku broj dva usvojenom na nedavnoj, posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a. U tom zaključku se zahtijeva održavanje sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se proglasile nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta, “koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik”.

Dalje se traži da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da one proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, da se zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija, da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH sa svim poboljšanjima koja se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju, da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza, da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH. Ukoliko se ne ispoštuje zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike Srpske, NSRS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou Bosne i Hercegovine, da se više ne vraćaju u taj proces.

Ono što je očigledno jeste da u Vijeću ministara BiH svako obavlja svoj dio posla, sjednice se održavaju uz aktivno učešće ministara iz RS-a.

Govoreći o tome kako nema potrebe da se vraćamo u prošlost, ministar bezbjednosti Nenad Nešić (DNS) nakon posljednje sjednice upravo je izdvojio rad Vijeća ministara kao pozitivan primjer, ističući da sve funkcioniše, uz spominjanje dvije tačke iz svog resora o kojima se raspravljalo. Ipak, nakon svega toga kazao je da ne priznaje državnu koaliciju.

- Predsjednik Dodik je rekao da koalicija ne postoji i ja se apsolutno slažem sa predsjednikom Dodikom. Postoji samo matematička koalicija, odnosno zbir ruku u Predstavničkom i Domu naroda i to je to. Mi ostalo nemamo ništa zajedničko, nemamo zajedničke programe, nemamo zajedničke stavove, nemamo zajedničke ciljeve, nemamo zajednički pogled na BiH u budućnosti, jedino zajedničko je da budemo dio EU i svi predano radimo na tome, poručio je Nešić.

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković saglasan je da koalicija u pravom smislu te riječi ne postoji.

- I ja mislim da to nije bila koalicija i ja mislim da je to od početka na staklenim nogama i nikada to nije imalo neko čvrsto uzemljenje, smatra Konaković.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ujedno predsjednik Naše stranke Edin Forto ne želi gledati unazad.

- Ja slušam da smo na staklenim nogama od početka funkcionisanja. Bilo je sličnih kriza i napada na Ustavni sud, a opet smo nastavili raditi. Mi nudimo da nastavimo raditi i da BiH vodimo naprijed, a ne nazad, poručio je Forto.

Ipak, i iz tabora SNSD-a i iz članica trojke kažu da ih spaja put prema EU. Konaković je najavio sastanak državnih koalicionih partnera u narednih nekoliko dana.

I dan-danas nemamo budžet za 2024, što je sramotno, a k’o fol se borimo da uđemo u Evropsku uniju, ističe Miletić

- Pozivamo naše partnere na sastanak koji će se desiti u narednih nekoliko dana, upravo u zgradi institucija i na tom sastanku predložićemo rješenje onih pitanja koja su ostala nedovršena, rekao je Konaković.

ISPOŠTOVANA ODLUKA
Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH, kaže da je trenutna situacija posljedica nelogičnih koaliranja.

- Kad se pravio dogovor, trebao je biti na potpuno drugim osnovama i to bi bilo poštenije i za jedne i druge i treće, a u konačnici građani bi imali više koristi, a ne da se s vremena na vrijeme trguje interesima. Evo, recimo i dan-danas nemamo budžet za 2024, što je sramotno, a k’o fol se borimo da uđemo u Evropsku uniju, što je apsurd, smatra Miletić.

No, i on zanemaruje veoma bitnu činjenicu, a to je da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izdvojio sredstva za CIKBiH, za provođenje lokalnih izbora, što je opozicija u RS-a jedva dočekala, kako bi iz nje ponavljali da ministar iz SNSD-a poštuje odluke visokog predstavnika.

Ovih dana učestali su sastanci pozicije u RS-u, ali i opozicije. Sastanak Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u fokus stavlja upravo pitanje kako dalje, kada je već za povlačenje lideru SNSD-a prekasno.

Oslobođenje