fbpx

Iza sata u sat: Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini

BHizboriIfimes

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbor na kojima će građani birati 120 načelnika i 22 gradonačelnika i svoje predstavnike skupštinama opština i gradova i Distrikta Brčko.

Birališta su otvarena su jutros u 07.00 sati, a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.
Pravo glasa ove godine ima 3.283.380 birača.

19:10 - Konferencija za novinare CIK BiH- o izbornom danu, o zatvaranju biračkih mjesta, odziv birača (Centar za edukaciju CIK BiH, ul. Danijela Ozme 7, Sarajevo), direktan prenos BHT (kao i na youtube kanalu i web stranici BHRT-a) i live streaming na web stranici CIK BiH, ostale RTV stanice preuzimaju signal BHT).

19:00 - Završeno glasanja na lokalnim izborima u BiH. Zatvaraju se biračka mjesta, a karakteristika i ovih izbora je relativno mala izlaznost. Uskoro se očekuju i prvi nezvanični rezultati, koje će saopštavati izborni štabovi političkih stranaka i posmatrači. Prve preliminarne rezultate CIK BiH, će početi objavljivati nešto kanije. Izborni daj je uz nekoliko incidenata uglavnom prošao mirno.

18:45 - Stolac - Kako javlja naša ekipa sa terena, u Stocu, za razliku od prethodnih lokalnih izbora, sve prolazi u skladu sa izbornim procesom. Prošle lokalne izbore je bilo nemira i neregularnosti na koje je CIK reagovao smjenom predsjednika OIK-a. Ovogodišnji izbori u Stocu su specificni po nezavisnim kandidatima ispred Inicijative za Stolac koji na ovaj način zele dobiti vecinu u skupstini.

18:00 -  Jedan muškarac danas je fizički napadnut u naselju Stanica Pale i izbijena su mu dva zuba, potvrđeno je Srni u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Iz policije su naveli da je on u 12.20 časova bio u naselju Stanica Pale kada se pored njega zaustavilo nepoznato vozilo bijele boje u kojem je bilo više lica.

"Pitali su ga za koga će da glasa i ubacili u vozilo. Nakon toga ga je jedno od lica u automobilu, koje je poznato oštećenom, stisnutom pesnicom udarilo i izbilo dva zuba. Zatim su ga izbacili iz vozila", kažu u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Operativnim radom policijski službenici su pomenuto vozilo uočili ispred kancelarija DNS-a na Palama.

17:45 -Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine:  izlaznost na lokalnim izborima do 16.30 sati bila 38,10 posto. 

17: 10 -Do 15.30 časova u Banjaluci je glasalo 39,27 odsto birača, rečeno je Srni u banjalučkoj Gradskoj izbornoj komisiji 

17:00 - Od ukupno 20.840 birača s pravom glasa u gradu Goražde do 16 sati glasalo je 9.909 birača ili 48,33 posto.  

U Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zadovoljni su odzivom birača i tokom izbornog procesa.  

16:45 -Izlaznost birača u Bijeljini do 16.30 časova je 41,31 odsto, rekla je predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

16:30 -Na području Gradiške do 16.00 časova na lokalne izbore izašlo je 18.419 birača ili 33,13 odsto od 55.624 upisanih u redovni birački spisak, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Gradiška Nada Živković.

16:25 - Nebojša Vukanović: "Nove zloupotrebe i krštenje izbornog procesa zabilježene su u Policama, na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Kumovi i kandidati na izborima, čelni ljudi vladajuće stranke sa papirima u rukama, došli su na biračko mjesto i razgovarali sa predsjednicom Biračkog odbora na ovom glasačkom mjestu, što je teška zloupotreba jer oni glasaju u Hrupjelima i Gorici, i očito se radi o nedozvoljenom pritisku na rad Biračkog odbora pred završetak glasanja i početak brojanja".

16.00 -Policija Brčko distrikta danas je, do 12.43 časa, zaprimila 16 prijava koje ukazuju na eventualno ometanje ili kršenje izbornog procesa i postupa po tim prijavama, izjavila je Srni portparol policije DŽevida Hukičević.

15:00 - Izlaznost na lokalnim izborima na području opštine Prnjavor do 15.00 časova je 32,83 odsto, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/.

Glasanje se na svim biračkim mjestima odvija bez problema i nepravilnosti, uz pridržavanje svih propisanih mjera zbog virusa korona.

Tri kovid tima posjetiće 66 građana koji su prijavljeni za ovaj vid glasanja.

14:30 - Kandidat SDA za načelnika Travnika Mirsad Peco preminuo je u travničkoj Bolnici za plućne bolesti od posljedica izazvanih virusom korona.

NJegovo zdravstveno stanje, koje je proteklih dana bilo stabilno, danas se pogoršalo što je izazvalo tragične posljedice, prenose federalni mediji.

13:10 - Ispred Radničkog univerziteta u Banjaluci formiran je red izrevoltiranih građana, koji su prijavljeni za glasanje poštom, iako tvrde da nikad nisu napuštali Banjaluku.

Ovi birači jutros su na svom uobičajenom biračkom mjestu saznali da su registrovani za glasanje van BiH. Da bi ostvarili svoje građansko pravo, oni su morali prvo otići u Gradsku upravu sobu broj 15 da se prijave, a zatim na Radnički univerzitet gdje će moći glasati.

13:00 - Centralna izborna komisija BiH održala je press konferenciju na kojoj je saopšteno kako je odziv birača u Bosni i Hercegovini do 11 sati iznosio 14,88 posto.

Na razini Federaciji BiH odazvalo se 13,56 posto glasača, a u Republici Srpskoj oko 18,07 posto.

Podaci za Brčko Distrikt još nisu poznati, ali bit će objavljeni putem web stranice CIK-a.

12:30  -Do 11.00 časova izlaznost birača na glasačka mjesta na području Banjaluke je nešto ispod 19 odsto, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Nada Batinar.

- Na biralištima u istočnoj Hercegovini do 11.00 časova najveća izlaznost je u Gacku, 35 odsto, a najmanja u LJubinju, 15,88 odsto, potvrđeno je Srni u opštinskim izbornim komisijama.

Iz Gradske izborne komisije Trebinje Srni je rečeno da je u ovom gradu do 11.00 časova izlaznost 25,52 odsto, te da do sada nisu zabilježene nepravilnosti prilikom glasačkog procesa.

Prema podacima opštinskih izbornih komisija, u opštini Bileća do 11.00 časova izlaznost na biralištima je 27,67 odsto, a u Berkovićima 27 odsto.

12: 20 - U dvoristu Druge osnovne škole u Bugojnu došlo je do fizičkog obracuna simpatizera SDA i SDP Intervenisala je policija, ali izborni proces nije prekidan.

Kako javljaju naši saradnici s terena ispred jednog biračkog mjesta u toj opštini uočeno je prisustvo policije sa dugim cijevima.

12: 15 -Nevesinje - Predsjednica biračkog odbora na biračkom mjestu Kilavci, iako pod mjerama izolacije zbog virusa korona, pojavila se na biračkom mjestu - nakon reakcije posmatrača i pozvana i policija i OIK. Kako saznajemo lice je udaljeno s glasačkog mjesta.

U Nevesinju, do 11 sati rekordna izlaznost, kako tvrde naši sagovornici preko 25%. 

-Rukovodstvo opštinskog odbora DNS-a Pale tvrdi i da, na očigled policije, članovi paljanskog DEMOS-a u blizini boračkih mjesta otvoreno kupuju glasove birača.

12:00 - Davor Šešić (SDS): Uočene brojne nezakonite radnje u toku izbornog procesa. Upozorio je da se najveće nepravilnosti dešavaju u Doboju i Zvorniku gdje posmatračima SDS i drugih opozicionih stranka, kao i Socijalističke partije, nisu dozvolili da uđu na biračka mjesta, iako su oni imali uredno izdate legitimacije od strane gradskih izbornih komisija.orio je da se najveće nepravilnosti dešavaju u Doboju i Zvorniku gdje posmatračima SDS i drugih opozicionih stranka, kao i Socijalističke partije, nisu dozvolili da uđu na biračka mjesta, iako su oni imali uredno izdate legitimacije od strane gradskih izbornih komisija.

11:30 - U mjestu Ročević, Zvornik glasački listići se dijele napolju i to popunjeni, glasačima SNSD-a i DEMOS-a, javljaju nam iz Zvornika.

-Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad će nakon konsultacija sa Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK) odlučiti o nastavku izjašnjavanja građana sa biračkog mjesta Suhača, gdje je izborni proces jutros prekinut, rečeno je u OIK-u.

11:00 - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" izvijestila je o stanju na biralištima i do sada zabilježenim kritičnim situacijama.

Imali su problem da pristupe na 45 biračkih mjesta, uglavnom u Doboju.

Na 25 biračkih mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a koje se odnose na epidemiološke mjere.

Na svakom trećem mjestu nije izvješena lista članova biračkog odbora.

Između ostalog, nedostajalo je 130 glasačkih listića na jednom biračkom mjestu u Banjoj Luci, javlja Radio Sarajevo.

- Iz izbornog procesa u Doboju povukli su se SDS, PDP, DNS i SP kao i neki nezavisni kandidati, saznaje BN TV u izbornim šrabovima ovih stranaka. Razlog ovakve odluke je taj što je njihovim posmatračima onemogućen pristup biračkim odborima zbog čega su danas organizovali mirni protest. Nakon toga odluku da se povuku iz izbornog procesa donijeli su i kandidati tih stranaka

 

10:30: -Kako je  za Impuls izjavio Nebojša Vukanović, izborni dan u Trebinju, nakon jučerašnje napetosti i protesta građana, prolazi bez većih nepravilnosti. On se nada da će tako i ostati.

 10:20  -Gradiška – pokušaj prevare u startu izbora. Kako je saopštio gradiški SDS - Na biračkom mjestu 034 Krajišnik član biračkog odbora Bojan Subotić ispred političkog subjekta „Novo doba“ (SNSD) naočigled svih prisutnih članova i posmatrača ubacio je nekoliko biračkih listića u glasačku kutiju.

-Novi Grad - posmatrači opozicije zaustavili glasanje na glasačkom mjestu Suhača, zbog, kako tvrde uočenih nepravilnosti.

-Stolac - Do sada nisu uočene ozbiljnije nepravilnosti, izborni proces protiče mirno - potvrdili Impulsu iz "Inicijative za Stolac".

-Drvar - Aktivisti SNSD-a - organizovano dovode svoje glasače na biračka mjesta. Među onim koji agituju ispred birečkih mjesta,  kao aktivisti SNSD-a, kako javljaju naši izvori, uočeni su i Miladin Bajić, predsjednik BORS-a Drvar i Jelena Dešić, novinarka, dopisnica agencije SRNA. 

10:00 - Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar izjavila je Srni da je kasnilo otvaranje tri biračka mjesta, kao i da postoje određene tenzije sa posmatračima.

9:30 - Na biračkom mjestu u banjalučkom naselju Vrbanja, predsjednik biračkog odbora na biračko mjesto pustio pet posmatrača vladajućih stranaka, a pokušao sprijačiti ulazak jedinog posmatrača opozicije koji se jutros pojavio na tom biračkom mjestu.

9:00 - Na jednom biračkom mjestu u banjalučkom naselju Mejdan uočen pokušaj izborne prevare, kako tvrde iz PDP-a, jedna žena je pokušala originalne glasačke listiće zamijeniti fotokopijama koje je ubacila u glasačku kutiju, čime se stvara mogućnost za organizaciju tzv. "Bugarskog voza".

8:30 -Na jednom biračkom mjestu u gradu Doboju jutros je reagovala policija, kazao je za BHRT Suad Arnautović, član CIK-a.

8:00 - Oglasili se iz gradskog odbora SDP BiH u Banjaluci, saopštenjem u kome tvrde, da su na brojnim biračkim mjestima u ovom gradu zabilježene nepravilnosti, jer predsjednici biračkih odbora, navodno ne dozvoljavaju ulazak opozicionim posmatračima. 

7:00 - Otvorena biračka mjesta. Nezvanično, u samom startu izbornog procesa bilježi se dobar odziv glasača n u Banjaluci. Građani uglavnom poštuju mjere propisane zbog epidemiološke situacije.

 

 

Impuls