fbpx

Izgradnja brze ceste Sarajevo - Beograd u zastoju, problem finansiranje

autoput

Dok radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači napreduju planiranom dinamikom, ostatak projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd trenutno je u stagnaciji. Trasа је usaglašena, u pojedinim dijelovima zemlje završena je i eksproprijacija, ali radovi još nisu počeli, izvještava BHRT.

Predsjednici Turske i Srbije i članovi Predsjedništva BiH u oktobru 2019. godine obilježili su početak radova na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Nešto više od godinu dana kasnije, primjetan je određeni zastoj u realizaciji ovog projekta. Prema posljednjim izjavama zvaničnika, problem je finansiranje.

- Nažalost, to ne ide nikako. Mi smo trebali da riješimo nekoliko pitanja vezanih za izgradnju kroz RS, odnosno FBiH, odnosno BiH i ništa se nismo makli od svega toga zato što postoje opstrukcije. Čak je Erdoğan dolazio u Sarajevo i postavio pitanje kako ćemo to riješiti, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako je za BHRT rečeno u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, u njihovoj nadležnosti je izgradnja mosta na rijeci Savi, što predstavlja najzahtjevniju dionicu novog autoputa.

- Most se uveliko gradi i to teče planiranom dinamikom i mogu reći da je planiran završetak mosta 2022. godine. Mada je rok tri godine, oni će nastojati da to ranije završe, kazao je Vojin Mitrović, ministar prometa i transporta BiH.

Međutim, za obezbjeđenje sredstava koja su neophodna za izgradnju dionica koje prolaze kroz entitete nadležna su entitetska ministarstva. Jesu li obezbijedili sredstva i na koji način to planiraju da urade nije poznato jer ministri u RS i FBiH nisu odgovarali na pozive. Ono što je odranije poznato jeste da će Srbija sufinansirati dio izgradnje autoputa od Rače do Bijeljine sa 100 miliona maraka.

U Semberiji, kuda bi trebalo da prođe jedna od dionica autoputa Sarajevo- Beograd izvršena je eksproprijacija zemljišta i obilježavanje trase budućeg autoputa kroz ovaj dio zemlje. Na tom se za sada stalo. Inače komercijalni ugovor potpisan je 19. decembra 2018. godine i predviđa planiranje, projektovanje i izgradnju dionica. Na ovoj dionici se i najviše odmaklo sa pripremnim radovima, pa početak radova očekuju na proljeće sljedeće godine.

- Od 438 predmeta, 403 je već pravosnažno i praktično su parcelacija i ugovori oko eksproprijacije zemljišta za autoput od Rače do Bijeljine završeni, kazao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Ministar Mitrović kaže da je prilikom razgovora prošle nedjelje s turskom kompanijom Tasyapi da je početak radova na 17 kilometara samog autoputa planiran na proljeće.

Trasa je definisana i od Bijeljine prema Vukosavlju, te preostaje eksproprijacija i projektovanje. Tender za ovu dionicu je raspisan i nadležni ističu da će onaj ko ponudi finansiranje, izgradnju i projektovanje imati prednost. Ono što je izvjesno je da novac nedostaje, a da li će, na koji način i kada biti obezbijeđen, trenutno niko ne zna, navodi BHRT.