fbpx

Suđenje Sarkozyju počinje u ponedjeljak

nicolas sarkozy epa

Suđenje bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju (65) povodom optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja može početi u ponedjeljak, nakon što je sud u Parizu odbio žalbu advokata njegovog saučesnika za odgađanje početka suđenja.

Sudski eksperti su danas išli u Bordeaux i utvrdili da se još jedan optuženi, Gilbert Azibert (73), može lično pojaviti pred sudom, što znaci da nema odgađanja, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Suđenje je trebalo početi ranije ove sedmice, ali Azibertov advokat je tvrdio da je njegov klijent lošeg zdravlja i da bi bilo rizično da putuje iz Bordeauxa u Pariz, zbog pandemije korona virusa.

Sud je pauzirao proces dok su se čekali izvještaji sudskih eksperata o zdravstvenom stanju Aziberta.

To će biti prvi put da se Sarkozy suočava sa suđenjem, iako je već bio predmet istrage po više tačaka.

U ovom slučaju, na teret mu se stavlja da je pokušao nezakonito dobiti informacije od Aziberta o finansiranju kampanje 2014. godine.

Sarkozy, Azibert i Sarkozyjev bivši advokkat, Thierry Herzog, suočavaju se sa potencijalnom robijom od deset godina i finansijskom kaznom od milion eura, a svi su dosad negirali da su radili išta mimo zakona.

Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012, a povukao se iz politike kada njegova partija nije željela da ga predloži za predsjedničkog kandidata za izbore 2017. godine, koje je dobio Emmanuel Macron.

Agencije