fbpx

Kakve nam se ideologije nude uz koronu!?

Korona populizam

Kako će pandemija korona virusa i kriza koju je izazvala, uticati na javne politike u BiH i regionu, pa i na ljudska prava i socijalna prava građana? Da li nam slijedi “zaokret ulijevo” ili dalje jačanje desnice i populizma?

Piše: Milkica Milojević

Ovo su pitanja kojim se bave mnogi analitičari, sociolozi i politikolozi, a većina njih smatra da poslije korone ništa više neće biti kao prije.
Ivan Sekulović, savjetnik za javne politike u Fondaciji Centar za demokratiju u Beogradu, smatra da buduća situacija u Srbiji i u BiH umnogome zavisi od globalnih kretanja, između ostalog i od toga kojim će putem krenuti Kina i Evropska unija i da li će Donald Tramp ponovo pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD.
– Tokom pandemije su bili vrlo prisutni populistički i autoritarni modeli, čak su i epidemiolozi znali reći da, dok traje epidemija, “nije vrijeme za prava”. Dakle, na cijeni je bio takozvani kineski model. Ispostavilo se, takođe, da je mađarski premijer Viktor Orban omiljeni mentor svim ovdašnjim populistima. Bojim se da će, zbog Orbanovog uticaja, doći dnevni red čak i takve ideje kao što su kriminalizacija beskućništva ili neki modeli socijalne zaštite, iz kojih bi bili isključeni Romi – rekao je Sekulović na veb debati o socijalnim pravima i digitalizaciji u doba korone, koju je nedavno organizovala Fondacija “Fridrih Ebert” u BiH, u saradnji s Banjalučkim centrom za ljudska prava.

Sekulović je, međutim, dodao da je pandemija korone ujedinila mlade ljude, koji ne žele da žive u strahu i koji vjeruju da su društvima potrebni stabilniji i pravedniji sistemi socijalne sigurnosti, pa se u regionu pojavljuje sve veći broj novih ljevičarskih pokreta.

srpskainfo.com