fbpx

Preskupa adaptacija stare hirurgije

Stara hirurgija BL

UKC Republike Srpske obnovio je svoje objekte na staroj lokaciji hirurgije, u centru Banjaluke, za obolele od virusa korona. Ipak, na površinu je isplivala ukupna vrednost izvedenih radova od 600 hiljada maraka, za koju opozicija sumnja da nije realna. Pored toga, pitanje je i da li je to uzalud potrošen novac, pošto su ti objekti predviđeni za rušenje.

Iako je rukovodstvo Kliničkog centra saopštilo da su radovi počeli još 19. marta, ugovori su potpisani tek nakon 25 dana, tačnije 13. aprila. I to kroz pregovaračke postupke, bez objave obavještenja. Iz opozicije smatraju da je cijena adaptacije od više od pola miliona maraka previsoka, s obzirom na to da je stara hirurgija bila u funkciji do septembra 2018. godine.
"S obzirom na to da je UKC RS vlasnik svega što je bilo na hirurgiji, i što je vjerovatno bilo negdje sklonjeno u garaže, to je samo trebalo izvaditi i staviti u funkciju uz minimalne cijene", kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Objekti u koje je sada uloženo oko 600 hiljada maraka su, nakon preseljenja hirurgije, planirani da se ruše, zbog zemljišta u centru Banjaluke, koje prema riječima Slobodana Staniča vrijedi čak 50 miliona maraka, i koje je trebalo da postane novo naselje. Stanić sumnja da će na kraju opet sve biti srušeno, te da nikada neće ni utvrditi stvarna vrijednost urađene adaptacije. Ipak, direktor UKC - a tvrdi da su sve odluke opravdane, a u njegovu odbranu staje i Radovan Višković.
"Sve je urađeno po minimalnim cijenama", poručuje Vlado Đajić.

"I sve je urađeno po nalogu Vlade RS, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS", dodao je Višković.

Nakon preseljenja banjalučke Hirurgije na Paprikovac prije dvije godine, zemljište u centru grada ostalo je otvoreno za planiranje novih stambenih objekata i drugih sadržaja.

Zemljište je u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra, sa kojim je grad Banjaluka bio u pregovorima oko izgleda regulacionog plana, s obzirom na težnje direktora UKC – a Vlada Đajića, kako je i izjavio u maju prošle godine, da tu napravi doktorsko naselje, odnosno riješi stambeno pitanje zdravstvenih radnika kako bi ih motivisao da ostanu i rade u Banjaluci.

BN