fbpx

Novi potres pogodio Albaniju, bilans stradalih povećan na 45

w 55667755

Novi zemljotres jačine 3,8 stepeni pogodio je Albaniju u četvrtak navečer, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Epicentar potresa, koji se dogodio u 21:37 sati, bio je 28 kilometara sjeverozapadno od Tirane, na dubini od oko 10 kilometara.

Pozivajući se na izvještaje albanskih medija, agencija Fena navodi da je nekoliko minuta kasnije registriran još jedan potres jačine 3,3 stepeni, a epicentar mu je bio na dubini od 21 kilometara, na 15 kilometara sjeverozapadno od Tirane.

Razoran potres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je Albaniju u utorak rano ujutro.

Bilans smrtno stradalih od utorka povećan je na 45 osoba.

Stanje prirodne nepogode

Albansko Ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da je od posljedica potresa poginulo najmanje 45 osoba, a Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je povrijeđeno najmanje 790 osoba.

Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača.

Vlada te zemlje proglasila je stanje prirodne nepogode u Tirani i Draču.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je saučešće porodicama stradalih u zemljotresu u Albaniji i poručio da je SAD uz "svoje prijatelje u Albaniji", saopćio je State department, prenosi Tanjug.

U Draču i drugim selima postavljeno je više od 180 šatora, u kojima je smješteno oko 1.450 osoba, koje su ostale bez domova uslijed zemljotresa koji je pogodio Albaniju.

Izvor: Agencije