fbpx

Pad Crne Gore na listi ekoloških država

Crna Gora

Crna Gora nalazi se na 74. mjestu na listi ekoloških zemalja svijeta, prema Indeksu ekoloških performansi (EPI), saopšteno je iz podgoričkog Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

"Ovogodišnji rezultati pokazuju da se Crna Gora, kao ekološka država po ustavu, ne nalazi na zavidnom putu. Samo prije četiri godine nalazila se na 47. mjestu, što je i tada bilo obeshrabrujuće", naveli su iz te nevladine organizacije.

U saopštenju se dodaje da su Slovenija, Hrvatska, Srbija i Albanija ispred Crne Gore, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica naveli su da su ovaj sistem rangiranja razvili univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom s ciljem da mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države. "Na ovoj listi Crna Gora je na čak 74. mjestu, dok je Slovenija na 18. Hrvatska na 34. mjestu, Srbija na 45. i Albanija na 62. mjestu", ukazali su iz Centra i dodali da je prvo mjesto ekološke države zauzela Danska, slijedi Luksemburg, dok je na trećem mjestu Švajcarska.

Agencije