fbpx

Pokrenuta inicijativa za obvezan upis krvne grupe u lična dokumenta u BiH

Pokrenuta inicijativa za obvezan upis krvne grupe u lična dokumenta u BiH

Foto: Nezavisne

Rubrika s krvnom grupom na ličnoj karti kod većine građana je prazna jer je potvrda 65 KM, zastupnici traže da bude besplatna.

Prema podacima koje je nedavno objavio World Population Review, u BiH 36 posto stanovništva ima krvnu grupu tipa A+, dok je onih s krvnom grupom O+ 31 posto. Krvnu grupa tipa B+ ima 12 posto stanovnika BiH, tipa A- 7 posto, tipa AB+ približno 6 posto, O- približno 5 posto i B- samo 2 posto, piše Večernji list BiH.

Važnost krvne grupe

Zanimljiv je podatak kako prilično rijetku krvnu grupu A- ima čak 7 posto stanovnika BiH, čime ona dijeli treće mjesto po prisutnosti tog tipa u ovoj zemlji. Samo Brazil (8 posto) i Norveška (7,4 posto) imaju više stanovnika s krvnom grupom tipa A-. U BiH je osoba s negativnim Rh faktorom 14 posto. Budući da poznavanje krvne grupe može biti od životne važnosti u određenim situacijama, prije više od deset godina u BiH je zaživio zakon koji omogućava svakom punoljetnom stanovniku da u ličnom dokumentu ima upisan ovaj podatak. Riječ je o zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH čija je primjena počela prije više od deset godina, točnije 2013. godine.

 

Naime, uz to što je njegovo usvajanje predstavljalo osnovni preduvjet da 2013. godine počne izdavanje novih osobnih iskaznica s elektroničkim čipom koji sadrži biometrijske podatke građana, dana je mogućnost unošenja krvne grupe po zahtjevu državljanina. Naime, u članku 6. spomenutog zakona navodi se kako su podaci o državljaninu BiH koji se evidentiraju prilikom podnošenja zahtjeva za osobnu iskaznicu: ime, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, općina prebivališta ili boravišta za raseljenu osobu, spol, jedinstveni matični broj (JMB), fotografija, potpis, otisci prstiju te državljanstvo BiH.

Osim navedenih podataka, u osobnu iskaznicu BiH upisuju se serijski broj, datum izdavanja - datum unosa podataka u osobnu iskaznicu, rok važenja, podaci koji se mogu očitati uz pomoć računala te naziv nadležnog tijela koje je izdalo osobnu iskaznicu u BiH. Mnogi i ne znaju da se može na zahtjev bh. državljanina u osobnu iskaznicu unositi i podatak o krvnoj grupi koja je utvrđena nalazom ovlaštene zdravstvene ustanove u BiH. Ipak, što iz neznanja ili visine cijene potrebne potvrde koja se donosi iz ovlaštene zdravstvene ustanove, tek rijetki državljani BiH i podnesu ovaj zahtjev. Kako su objasnili iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, osoba koja želi unijeti podatak o krvnoj grupi dužna je to i navesti u zahtjevu za izdavanje ili zamjenu osobne iskaznice.

Traže subvencioniranje

Uz zahtjev, stranka je dužna priložiti potvrdu ovlaštene zdravstvene ustanove u BiH u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi oznaka krvne grupe osobe koja predaje zahtjev. Navedena potvrda mora obvezno sadržavati podatke o imenu i prezimenu, JMB-u, broju registra, datumu obavljene pretrage, oznaci krvne grupe i Rh faktora krvne grupe, potpis i pečat ovlaštene ustanove. Također, spomenuta potvrda se prilikom podnošenja zahtjeva prilaže u originalu ili u ovjerenoj preslici. Jedan od razloga malog broja takvih zahtjeva je i cijena ove potvrde, o čemu je bilo riječi na jednoj od posljednjih sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Naime, federalna zastupnica Amra Junuzović-Kaljić podnijela je inicijativu o subvencioniranju potvrda o krvnoj grupi prilikom vađenja osobne iskaznice.

- Inicijativa se odnosi na subvencioniranje potvrda o krvnoj grupi i obvezan upis krvne grupe u osobnu iskaznicu. Kao što znamo, imamo mjesto u osobnoj iskaznici na kojem bi trebala biti upisana naša krvna grupa. Ali, dok su ove potvrde besplatne za dobrovoljne darivatelje krvi, one za ostale koštaju i do 65 KM u različitim transfuziološkim zavodima i laboratorijima - kazala je federalna zastupnica Amra Junuzović-Kaljić pri obrazloženju inicijative koja bi potaknula veći broj građana BiH da u svoje osobne iskaznice upisuju krvnu grupu. Time bi se potaknula i svijest građana o potrebi da znaju svoje krvne grupe, da znaju zbog čega je važno da je imaju upisanu u osobni dokument.

U slučaju bilo kakve nezgode ili nesreće, svi koji mogu pomoći iz osobnog dokumenta znat će osnovni podatak koji nerijetko spašava život - krvnu grupu.