fbpx

Pregovori o primirju "u toku" uprkos obnovljenim zračnim udarima Izraela na Gazu

Pregovori o primirju "u toku" uprkos obnovljenim zračnim udarima Izraela na Gazu

Foto:  AFP

Pregovori između Izraela i Hamasa koji imaju za cilj obnavljanje primirja u Gazi od posrednika Katara i Egipta nastavljaju se uprkos obnovljenim borbama, rekao je za AFP izvor upućen u najnovija događanja.

Najmanje šest Palestinaca ubijeno od jutros
- Pregovori su i dalje u toku s katarskim i egipatskim posrednicima uprkos nastavku izraelskih zračnih napada na Gazu - rekao je izvor, tražeći da ostane anoniman zbog osjetljivosti razgovora, nakon što intenzivni razgovori preko noći nisu uspjeli osigurati osmi dan primirja.

Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, saopćilo je da je šest osoba poginulo u izraelskim zračnim napadima na području Rafah.

- Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u petak ujutro u izraelskom zračnom napadu na grad Rafah na jugu Gaze - rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja pod upravom Hamasa, Ashraf al-Qudra, ažurirajući prvobitnu brojku od tri osobe.

Izrael bio svjestan napada Hamasa?
- Dvoje djece je ubijeno u zračnim napadima na grad Gazu - rekao je Fadel Naim, doktor iz bolnice Al-Ahli, nakon što su borbe nastavljene ubrzo nakon isteka sedmodnevnog primirja između Izraela i Hamasa.

U međuvremenu, New York Times je tokom noći izvijestio da su izraelske vlasti bile svjesne da Hamas planira napad i da su dobili nacrt tog napada.

Obavještajni i vojni zvaničnici odbacili su plan kao puku težnju, čak i nakon što je vojni analitičar upozorio da je grupa izvela vježbu u skladu s postojećim planom, navodi se u izvještaju.

Agencije