fbpx

Otvorena prva tvornica litijuma u Evropi

Otvorena prva tvornica litijuma u Evropi

Foto: Stefan Warter

Kompanija Vulcan energy zvanično je otvorila fabriku za proizvodnju litijuma, u gradu Landau, u Njemačkoj.

Litijum će se dobijati ekstrakcijom (izdvajanjem) iz geotermalnog rezervoara slane vode, u doline gornjeg toka rijeke Rajne, najvećeg evropskog resursa litijuma, saopšteno je iz ove kompanije.

To će biti prve litijumske hemikalije, lokalnog porijekla, koje se proizvode u Evropi.

Investicija je vrijedna 40 miliona evra i dio je projekta ZERO CARBON LITHIUM, koja će omogućiti proizvodnju litijuma sa neto nultim karbonskim otiskom, prvim takve vrste u svijetu, zahvaljujući toploj, geotermalnoj vodi.

Istovremeno, topla geotermalna voda će koristiti za sisteme grijanja i proizvodnju električne energije.

U početku fabrika će služiti kao mjesto obuke za proizvodni tim kompanije, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje za dvije i po godine.

Tada će biti proizvedeno dovoljno litijum hidroksida za baterije za 500.000 električnih vozila. Ova kompanija ima ugovore o otkupu litijuma sa automobilskim gigantima kao što su Stelantis, Folksvagen i drugi.

EU je postavila cilj da sva vozila imaju nultu emisiju gasova od 2035. godine, što ukazuje da će Evropa trebati 57 puta više potražnje za litijumom u narednim godinama, budući da će sva nova vozila morati da budu električna.

Fabrika u Landauu je prva sa isključivo domaćom proizvodnjom litijuma, kako bi se obezbijedio evropski lanac snabdevanja litijumom za proizvođače električnih vozila (BEV).

“Naša fabrika je spremna za početak proizvodnje. Ovo nije samo dostignuće za Vulcan; to je korak naprijed Njemačke i Evrope prema obezbjeđenju litijuma, koji je potreban da bi se pomoglo automobilskoj industriji da preživi i napreduje u električnom dobu, bez kompromisa po etičkim standardima ili standardima održivosti” , izjavio je Kros Moreno, generalni direktor Vulcan energy.