fbpx

Smjena Vijeća ministara BiH (ne)moguća misija

Savjetministarategeltija

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji ne čine vlast na državnom nivou zatražili su izglasavanje nepovjerenja trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH.

Okosnicu vlasti na državnom nivou čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njihovim koalicionim partnerima.

Inicijativa bi se trebala naći pred poslanicima u ponedjeljak, 11. januara, za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH. U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu.

Podsjećaju da je u maju prošle godine objavljeno Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i pred vlasti u BiH postavljeno je 14 prioritetnih zadataka koji se moraju ispuniti prije ozbiljnog razmatranja kandidatskog statusa za BiH.

- Godinu i po nakon toga, od 14 prioriteta ispunjenje samo jedan, a u njih još samo tri zabilježen je neki napredak. Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja - navode.

Ocjenjuju da je broj zakona kojeg je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

SDA za sada neće podržati smjenu, ali takvu mogućnost nije isključio predsjednik stranke Bakir Izetbegović ukoliko se Vijeće ministara BiH ne pokrene i ukoliko ne prestanu blokade.

“Loša 2020. nam je donijela i najlošije Vijeće ministara u 25 postdejtonskih godina. Može se naravno i promijeniti Vijeće ministara na Predstavničkom domu, ali onda bi na Domu naroda svaki zakon koji se predloži, pao, tako da to nije prava varijanta, naveo je Izetbegović na novogodišnjoj press konfereciji.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da nije pitanje da li trebaju da idu, nego kako i kada zbog određenih prepreka.

- Vjerujem da će Vijeće ministara da padne samo ne mogu da kažem kada, rekao je Šarović za N1.

Ipak, prošla sjednica Zastupničkog doma pokazala je da izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara za sada nije moguće.

“To je niihovo pravo, mislim da inicijativa s obzirom na to da se zna kako se može realizovati je osuđena na propast”, smatra Snežana Novaković Bursać iz SNSD-a.

Vijesti.ba