fbpx

Više od 300 novinara širom svijeta uhapšeno 2023.

Više od 300 novinara širom svijeta uhapšeno 2023.

Foto: Unsplash

Procjenjuje se da je 320 novinara širom svijeta uhapšeno zbog svog rada 2023. godine, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (ICJ), prenosi agencija Beta.

Komitet je u izvještaju hapšenja nazvao uznemirujućim pokušajem gušenja nezavisnih glasova.

Ovo je drugi najveći broj zatvorenih novinara od kada je komitet započeo svoj godišnji popis 1992. godine.

Pao je sa 367 u 2022. godini, prvenstveno zbog oslobađanja velikog broja novinara u Iranu, bilo uz kauciju ili dok čekaju na izricanje kazne, saopštio je komitet.

“Naše istraživanje pokazuje koliko je autoritarizam ukorijenjen na globalnom nivou, sa vladama koje su ohrabrene da suzbiju kritičko izvještavanje i spriječe javnu odgovornost”, rekla je izvršna direktorica komiteta Jodie Ginsberg.

Uhapšeni Palestinci

Više od trećine novinara u zatvoru prema popisu CPJ-a od 1. decembra 2023. bilo je u Kini, Mijanmaru i Bjelorusiji, navodi se u izvještaju.

Izrael je sa Iranom na šestom mjestu po broju uhapšenih, što je najviši rang ove države ikada na godišnjoj listi ovog komiteta.

Svi od 17 novinara koji su uhapšeni u Izraelu u vrijeme popisa bili su Palestinci uhapšeni na Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, navodi se u izvještaju.

U Rusiji se u zatvoru nalazi 12 od ukupno 17 novinara koji su uhapšeni u nekoj stranoj državi. Među njima su reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich i Alsa Kurmaševa sa Radija Slobodna Evropa.

Izvor: Agencije