fbpx

Vlast Reppublike Srpske može izglasati da je zemlja ravna ploča

Vlast Reppublike Srpske može izglasati da je zemlja ravna ploča

Foto: BHRT

Ukoliko nacrt Zakona o geološkim istraživanjima bude usvojen u Parlamentu Srpske, to će značiti da se izlazi u susret krupnom kapitalu i megakompanijama koje već imaju ili će imati interes za istraživanja i eksploataciju ruda na području Republike Srpske.

Iako je Narodna skupština Republike Srpske na 7. redovnoj sjednici održanoj 22.12.2023. godine donijela zaključak da se Javna rasprava o nacrtu zakona o geološkim istraživanjima sprovede u roku od 60 dana, resorno ministarstvo je tek 16.01.2024. objavilo održavanje javnih rasprava, kao i rok do 01.02.2024.godine za dostavljanje komentara i sugestija na nacrt zakona.

Javne rasprave će biti održane u:

Gacku 19.1.2024. , petak u 12 časova, sala Skupštine opštine Gacko

Zvorniku 23.1.2024. , utorak u 11 časova, sala Skupštine grada Zvornik

Prijedoru 25.1.2024. , četvrtak u 13 časova, Velika sala u zgradi Administrativne službe grada

Banjaluci 29.1.2024. , ponedjeljak u 12 časova, konferencijska sala Administrativnog centra Vlade Srpske

Pored toga što su javne rasprave kasno određene i predviđene samo na četiri lokacije, dodatni problem je i to što će novi nacrt zakona o geološkim istraživanjima, ako postane Zakon, isključiti lokalne zajednice iz odlučivanja, a odriješene ruke za odluke imaće Vlada Spske.

„Oni su npr. u Verićima vidjeli da lokalna zajednica i građani kad se pobune da je to problem. Oni da bi taj problem skinuli sa dnevnog reda donesu zakon da isključe lokalnu zajednicu iz odlučivanja o koncesiji za eksploataciju" kaže predsjednik Udruženja malih akcionara RŽR Ljubija Mirko Šašić.

Kada se donesu ovi zakoni na skupštini Republike Srpske, Šašić kaže da njima nije problem da izgalasaju jer imaju dovoljno ruku poslanika, koji to radi bez problema.

"Mislim da ova skupštinska većina mogla bi donijeti odluku da zemlja nije okrugla da je zemlja ravna ploča", naglašava Mirko Šašić,

Rudarenje litijuma u Loparama je posljednji primjer koji je podijelio javnost u pitanju - da li je to nova razvojna šansa za lokalnu zajednicu ili ekološka katastrofa. Istraživanje na tom području traje od 2010.godine, i moglo bi imati ogromne posljedice za mještane. Gradonačelnik Bijeljine zato poručuje, spremni smo i za radikalne poteze.

„Nakon eksploatacije ostaje pustoš, a mi to nećemo dozvoliti mogu koliko god hoće nakaradnih zakona usvojiti, ovdje u Semberiji će ih dočekati narod, a tu sam i kao čovjek i gradonačelnik da takve aktivnosti, građansku neposlušnost, prtoteste podržim punim srcem i punim plućima“, kaže Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Ukoliko Zakon o geološkim istraživanjima ugleda svjetlost dana, to će značiti da će Vlada Srpske predati državnu imovinu strancima, kažu naši sagovorinici. Novim zakonskim rješenjima, nakon voda - najvredniji resurs, a to su rude, dijeliće se po nečijem nahođenju, ne pitajući za mišljenje ili saglasnost lokalne zajednice na kojima se rudna bogatstva nalaze.

BN