fbpx

Za programe vakcinisanja čelnici svijeta obećali 8,8 milijardi dolara

Korona vakcina

Iznos od 8,8 milijardi dolara znatno je veći od očekivanih 7,4 milijarde dolara za narednih pet godina.

Donatori, od čelnika najrazvijenijih država do Fondacije Billa i Melinde Gates, obećali su dati 8,8 milijardi dolara za programe vakcinisanja u najsiromašnijim zemljama svijeta, javlja AFP.

Iznos od 8,8 milijardi dolara, obećan na virtualnom samitu Saveza za vakcinu (GAVI) na kojem je učestvovalo više od 50 zemalja i više od 35 predsjednika država i vlada, znatno je veći od očekivanih 7,4 milijarde dolara u narednih pet godina, prenosi Hina.

Sredstva će se iskoristiti za nastavak međunarodne kampanje vakcinisanja protiv ospica, dječje paralize i trbušnog tifusa koju je ozbiljno poremetila epidemija COVID-a 19.

Na sastanku su se trebali uputiti i pozivi za finansiranje kupovine i proizvodnje eventualne buduće vakcine za COVID-19 te pružiti podrška njegovoj distribuciji u zemljama u razvoju.

Jednak pristup vakcinama
Savez za vakcinu, međunarodna organizacija koja na osnovu javno-privatnog partnerstva želi osigurati jednak pristup vakcinama, planirao je prikupiti dvije milijarde dolara za tu vakcinu.

U četvrtak je 12 donatora prikupilo ukupno 567 miliona dolara početnog kapitala, navodi se u saopćenju za medije.
Domaćin donatorske konferencije bio je britanski premijer Boris Johnson koji je pohvalio odluku o "jedinstvenom nastupu" koji će "otvoriti put međunarodnoj saradnji" te odlučnost da se pronađe vakcina za novi korona virus.

Velika Britanija, s gotovo 40.000 umrlih od korona virusa, druga je najteže stradala zemlja u svijetu. Zemlja je najveći uplatitelj u GAVI, sa 1,85 milijardi eura koje je obećala izdvojiti u idućih pet godina.

Za njom dolaze Fondacija Billa i Melinde Gates (1,6 milijarda dolara), Sjedinjene Američke Države (1,16 milijarda dolara) i Norveška (milijardu dolara). Francuska je obećala 500 miliona eura i još 100 miliona kada vakcina bude gotova.

Vakcina kao javno dobro
Evropska komisija u četvrtak je najavila da će Savezu za vakcinu Gavi u razdoblju od 2021. do 2025. dodijeliti 300 miliona eura za podršku imunizaciji djece širom svijeta i stvaranju zaliha vakcina za zaštitu od zaraznih bolesti.

"Vakcina za COVID-19 može se smatrati svjetskim javnim dobrom, narodnom vakcinom", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom samita, istakavši da su mnogi svjetski čelnici uputili poziv u tom smislu.

Upozorio je da su kampanje vakcinisanja prekinute zbog epidemije novog korona virusa: "Dvadeset miliona djece nije do kraja vakcinisano, a svako peto dijete nije uopće vakcinisano".

Agencije