fbpx

Aquabik - o sportu

14091253921569

Aquabik je vrsta fizičkog vježbanja u kom se elementi aerobika izvode u plitkoj, najčešće bazenskoj, vodi. Zahvaljujući otporu koji stvara voda tokom treninga, praktikovanje aerobika u bazenu obogaćuje osnovnu vježbu i aktivira mišiće tijela na vrlo specifičan način.
Ova tehnika poznata je još pod nazivima "aerobik u vodi", "aqua aerobik"i "aquafit".


Akvabik ili aerobik u vodi je uglavnom popularan za vrijeme zime u zatvorenim bazenima, ali i sve češće se pojavljuje kao jedna od motivacijskih aktivnosti po raznim hotelima i spa centrima i u ljeti.

Tehnika

Aquabik uglavnom kombinuje različite elemente aerobika s elementima kopnenih sportova kao što su hodanje u različitim smjerovima, trčanje, skokovi, imitiranje pokreta slalomskog skijanja te elementima raznih drugih sportskih disciplina.


U vježbu je obično uključeno korišćenje različitih pomagala kao što su šlaufovi, specijalna obuća za aerobik u vodi, plutajući objekti, tegovi za skočne i ručne zglobove itd. Iako se u nekim slučajevima kao pomoćni elemenat koristi muzika a vježbanje prilagođava tempu muzike, aquabik se može praktikovati i u tišini.

Prednosti aquabika

Sem prednosti koji tijelu donosi svaka vrsta fizičke aktivnosti, u aquabiku je, zahvaljujući vodi u kojoj se vježbe izvode, drastično smanjena opasnost od povreda kostiju i tetiva. Vježbe koje tijelo izvodi plutajući u vodi manje su stresne za muskulaturu, kosti i vezivna tkiva a pokreti udova se slobodniji. Ove karakteristike zaslužne su za činjenicu da je aquabik izuzetno poželjan način vježbanja čak i za starije osobe.

Akvabik ima veliki uticaj na poboljšanje opšteg stanja organizma, smanjenje tjelesne mase, a kao dodatnu posljedicu dobijate manji pritisak na zglobove i krvožilni te respiratorni sistem. 

images

Kod ovakve vrste vježbanja takođe je bitno smanjena mogućnost pretjeranog zagrijavanja tijela.

Trening aquabika traje od 45min do jednog časa i izvodi se u bazenima pod nadzorom licenciranog trenera.

Akvabik omogućava da vježbate noge, stomak, leđa, prsa – što god želite. Čak je i izvrstan po pitanju celulita.

Sportski vodič/Impuls portal