fbpx

Sportske afere – kada zastavica postane igrač utakmice

72566612 2418065845127264 3973006669067059200 o

Medijski proizvedena afera više nije aktuelna, ali šteta je napravljena.

Govoriti o sportskom novinarstvu u Bosni i Hercegovini i pri tome koristiti superlative nije najsretnije rješenje kako za čitaoce tako i za novinare. Kada prosječan čitalac uđe u taj zamršeni svijet domaćih sportskih portala obično ga tu dočekaju stvari koje i nemaju mnogo veze sa sportom. Najveći problem svakako jesu dezinformacije koje dominiraju online prostorom. Iskusniji radnici u toj sferi takve stvari uspiju „prepakovati“ u neku formu poluistine ali kao što kažu, dvije poluistine nikada ne mogu dati istinu.

Problem dezinformacija najviše je izražen u tzv. ljetnim i zimskim prelaznim rokovima kada svjetsko fudbalsko tržište tih mjesec ili više postaje fokus medija. Taj period novinarima predstavlja pravu malu „oazu“ informacija koje se često, bez ikakve provjere, objavljuju na portalima kako bi se zadovoljila forma, norma i finansijska strana koja se danas mnogo više uzima kao mjerilo i standard za razliku od profesionalnih medijskih i etičkih pravila.

Kako dezinformacija postaje zapravo udarna vijest, najbolje nam pokazuje relativno svjež primjer u bh. sportskom novinarstvu. Krajem oktobra 2019. godine odigrano je 13. kolo BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine. Iako svako kolo, zbog formata takmičenja i historije klubova, može ponuditi mnogo zanimljivih mečeva, fokus medija na to kolo je, potpuno opravdano, bio u Mostaru gdje su utakmicu odigrali gradski rivali FK Velež i HŠK Zrinjski.

Mostarski gradski derbi, godinama unazad, privlačio je pažnju medija zbog tema koje se ne tiču sporta i fudbala. Umjesto da se pažnja posveti duelu na terenu, često smo u medijima mogli čitati najave o sudaru „istočne“ i „zapadne“ strane, iz arhiva su se izvlačile političke parole, izjave, skandiranja, što je često stvaralo mučnu atmosferu i pripremalo podlogu za moguće incidente.

Posljednji derbi, ipak, donio je mnogo blažu retoriku. Predstavnici klubova zaista su se potrudili objasniti njegov značaj i pozvali su navijače oba kluba da ispune stadion „Rođeni“. Naravno, sastavni dio navijačkog folklora pred ovakve utakmice svakako jesu sitne provokacije na račun onog drugog ali to je u ovom slučaju potpuno beznačajno.

Bačena zastavica u fokusu medija

Meč je odigran pred punim stadionom gdje je više od 5000 navijača bodrilo svoje ekipe. Velež je u samom finišu utakmice došao do veoma bitne pobjede ali uzalud. Uzalud jer se fokus medija, po ko zna koji put, sa fantastične atmosfere koja je podsjećala na pravu „južnjačku“, prebacio na „incident“ poslije utakmice u kojem je skoro pa sve bilo „navodno“ i bez činjenica.

Sve je počelo dva(!) dana nakon odigrane utakmice. Umjesto da se piše o utakmici, utiscima i atmosferi, na pojedinim sportskim portalima pojavila se vijest gdje piše da je zastavica FK Velež pronađena u wc šolji u svlačionici poslije utakmice.

Vijest se prvo pojavila na portalu Sportske.ba, gdje se iz naslova moglo zaključiti i ko je krivac za ovaj incident. „SKANDAL U MOSTARU: Pogledajte gdje su igrači Zrinjskog ostavili zastavu Veleža“. Dakle, autor teksta je samim naslovom jasno implicirao ko je i odgovoran za ovaj čin i samim tim, bez ikakve ranije provjere, prebacio krivicu na ekipu i igrače HŠK Zrinjski. Konkretnog dokaza nema već se iz vijesti može pročitati kako su tu informaciju navedenom portalu potvrdili iz FK Velež ne konkretizirajući da li se potvrda odnosi na to da je neki igrač bacio zastavicu ili je zastavica jednostavno pronađena tu gdje jeste. Kao što to obično biva, vijest sa takvim sadržajem izazvala je burnu reakciju javnosti što se moglo primijetiti i na društvenim mrežama. Ponovo je vijest koja nema apsolutno nikakve veze sa sportom prouzrokovala širenje govora mržnje.

Nakon portala Sportske.ba, vijest je prenio i portal BHFudbal.ba uz naslov „PLEMIĆI, JE LI VAS STID? Bacili grb Veleža u wc šolju! Vijest je podijeljena i na Facebooku, gdje portal ima više od 175 hiljada pratilaca. Ukoliko posmatramo ostale vijesti iz tog perioda možemo zaključiti kako je upravo ova izazvala najviše reakcija, desetine komentara, reakcija i dijeljenja. Poređenja radi, vijest o rezultatima ženske kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine ima samo dva komentara.

Pored zapaljivih naslova, ono što možemo primijetiti jeste da nijedan članak ne sadrži fotografiju zastavice u wc šolji, već se portali pozivaju na svoje izvore navodeći kako je to zastavica koju razmjenjuju kapiteni prije početka utakmice.

Zastavica, predmet kojeg nema

To da igrači razmjenjuju zastavice prije utakmice jeste istina, međutim, propust medija u ovom slučaju ogleda se u tome što nijedan portal koji je objavio vijest očigledno nije pogledao zvanični video izvještaj sa utakmice koji je dan ranije postavljen na kanalu FK Velež. Upravo na

videa, može se vidjeti kako kapiten HŠK Zrinjski nije dobio nikakvu zastavicu Veleža, a koju mu je kapiten „Rođenih“ Adnan Bobić trebao proslijediti.

(Ne)namjeran propust medija puštanjem ovakvih neprovjerenih navoda u javnost, nažalost, učinio je dovoljno štete i bacio ogromnu mrlju na kapitena Peru Stojkića i ostale igrače mostarskog Zrinjskog koji su tako u javnosti, bar na nekoliko sati, bili u rangu ratnih zločinaca zbog incidenta koji nisu napravili.

Nedugo nakon toga, redali su se članci koji su zapravo dokaz kakvu pometnju može napraviti jedan neprovjeren navod. Paradoksalna je činjenica da je kapiten Zrinjskog Pero Stojkić morao davati izjave za medije i uputiti svojevrsni demant za nešto što apsolutno nije potkrepljeno nijednim dokazom i zasnovano je na osnovu statusa na društvenim mrežama, „navodnih“ izvora i priča rekla-kazala.

U ovom slučaju prvi je reagovao portal Sportsport.ba koji, istina, nije prenio vijest o bačenoj zastavici ali je prvi kontaktirao Stojkića kako bi provjerio o čemu je zaista riječ. Kapiten Zrinjskog je potvrdio ono što je na snimku jasno vidljivo i izjavio: „Prije početka utakmice na centru sam se rukovao s kapetanom Veleža Adnanom Bobićem i njemu dao našu zastavicu dok on meni nije dao ništa. Osobno, tu zastavicu nisam vidio poslije u svlačionici ni bilo gdje, bio sam previše koncentriran na derbi i ishod.“ Ovu vijest su prenijeli i portali Bljesak.info i Dnevnik.ba.

Nedugo nakon toga, isti portal je kontaktirao i drugu stranu u priči, tačnije fizioterapeuta Veleža Adnana Rudana koji je izjavio kako je prije utakmice odnio zastavicu do službenog predstavnika HŠK Zrinjski Darka Marića, opet navodeći kako se dalje ne zna šta je bilo sa zastavicom.

Džemil Šoše, direktor FK Velež, dao je svoj komentar na cijeli događaj za dva portala, Sportsport.ba i Radiosarajevo.ba, portale koji su događaj ispratili do kraja i tako bili jedni od rijetkih koji su se u ovom „incidentu“ ponijeli koliko-toliko profesionalno. Reakcija direktora FK Velež bila je i više nego pozitivna s obzirom na to da je on i dalje potencirao fantastičnu atmosferu na tribinama, savjetujući na neki način medije kako bi tome trebali posvetiti pažnju, a ne sporednim stvarima kao što je ovaj poprilično konfuzan incident sa zastavicom. Pored ova dva portala, portal Sport1.ba prenio je izjavu direktora FK Velež i oni više nisu posvećivali pažnju ovom slučaju.

Ono što možemo zaključiti na kraju ovog „vremeplova“ na vijest objavljenu 21.10.2019. godine, dva dana nakon odigravanja meča, jeste činjenica da su se dva portala koja su na neki način „proizvela“ medijsku aferu ponijeli izuzetno neprofesionalno iz više razloga. Prije svega, kao izvor informacije poslužio im je Facebook odakle je očigledno sve i krenulo. Samim objavljivanjem vijesti i zapaljivim naslovima koji raspiruju mržnju, a bez ikakve provjere, prouzrokovali su ogromnu štetu igračima HŠK Zrinjski i njihovom kapitenu koji se ni kriv ni dužan našao u središtu incidenta.

Pored navedenog, nijedan portal nije kontaktirao predstavnike HŠK Zrinjski čijim bi se izjavama vjerovatno dosta toga moglo riješiti i cijela situacija bi bila mnogo jasnija.

Nepoštovanje kodeksa i profesionalnih standarda

Objavljivanjem dezinformacije poput ove, njenim fabrikovanjem u neki vid „poluistine“ gdje se ne zna ni ko je krivac ni šta je tačno uradio, novinari su prekršili profesionalne standarde. Iako Kodeks za štampu i online medije jasno naznačava u članu 5 „Tačnost i fer izvještavanje“ da „novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem“, to se nije desilo.

Pored kršenja Kodeksa, sportski mediji koji nisu do kraja ispratili slučaj već su paušalno donosili zaključke, prekršili su i Kodeks profesionalnih standarda koji propisuje Međunarodna asocijacija sportskih novinara AIPS i to član 1.11 gdje stoji da  bi „Članovi trebali ispraviti pogreške, i velike i male, čim ih postanu svjesni.“ Ovaj slučaj se može okarakterizirati kao medijski proizveden incident gdje su bh. sportski portali po ko zna koji put skrenuli pažnju sa onog što bi trebalo biti najbitnije – sport.

Da je ovakav splet dezinformacija i poluistina zapravo samo produkt medija dokaz je i činjenica da se nijedan gradski rival o tom navodnom „incidentu“ nije oglasio na službenim web stranicama. Medijski proizvedena afera više nije aktuelna, ali će šteta koja je prouzrokovana njenim potenciranjem i dalje pratiti susrete gradskih rivala. Izvlačit će se po potrebi kako bi se nanijela šteta i bit će još jedan od „dokaza“ kako su „oni tamo“ gori od „nas ovamo“. Opet će lopta, koja se naočigled svih radosno kotrljala mostarskim travnjacima, postati predmet mržnje zbog tema koje ne pripadaju sportu niti ih sport kao takav uopšte i treba. 

Vedad Karić - media.ba