fbpx

Evropa Kup Jahorina 1975.godine , VIDEO snimak takmičenja

Na ovom video snimku koji mi je poslao bos.hercegovački, afirmisani smučarski radnik Ing. Slavenko Badjura, vidi se amaterski snimak takmičenja u Spustu i VSL održanih na Jahorini 1975.godine. (Pobijedila Ana-Mari Prel)

pobjednice zlatne lisice1

Tih godina je Sarajevski smučarski klub (SSK) uspješno organizirao brojna smučarska takmičenja a posebno ova ranga Evropa Kupa. Duga tradicija u održavanju tih takmičenja bila je, kasnije će se to nedvosmisleno pokazati, osnova za dobijanje statusa domaćina i organizatora XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine.

Te 1975.godine, kako piše u knjigama o razvoju bosansko-hercegovačkog smučanja, na Jahorini je održano prvenstvo Jugoslavije u spustu na kojem je pobijedio Ajdin Pašović, koji je kao junior pobijedio u seniorskoj konkurenciji. Pobijedio je tada već iskusne smučarske asove iz Slovenije: Joze Gazivoda, Dušan Gorišek i Andrej Kozelj.(50.godina smučanja na Palama, autor:Milan Zdrale)

ajdin pasovic

Ajdin Pašović

U takmičenju u Veleslalomu za zene “Zlatna Lisica” koje se bodovalo za Svijetski Kup, a te je godine radi nedostatka snijega na Pohorju bilo održano na Jahorini, pobijedila je Austrijanka Ana-Mari Prel.

bihski