fbpx

Mladi istraživači regiona istražuju kanjon Komarnice

Mladi istraživači regiona istražuju kanjon Komarnice

Foto: Omladinski klub “Novi Val” Blagaj 

U srcu spektakularnog kanjona Komarnice, mladi entuzijasti iz tri zemlje spremaju se da otkriju tajne prirode koje su još neistražene.

Petodnevni naučno-istraživački kamp Komarnica, koji počinje 5. juna 2024, okupiće 30 studenata i studentkinja biologije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pod vođstvom iskusnih mentora, mladi iz tri države će istraživati biljni i životinjski svijet ovog područja i baš na ovom području napraviti prve korake ka formiranju svoje profesionalne ekspertize u okviru široke palete bioloških i ekoloških naučnih disciplina.

Prirodne vrijednosti kanjona Komarnice prepoznate su kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i evropskom nivou. Već je veliki dio vrijednosti razotrkiven istraživanjima, zbog čega je danas kanjon Komarnice zaštićen na različitim nivoima: kao park prirode, spomenik prirode, kandidat za Emerald područje, buduće Natura 2000 područje, važno područje za biljke (IPA), ključno područje biodiverziteta (KBA), ali i od strane UNESCO-a prepoznato kao područje koje treba da bude pripojeno Nacionalnom parku Durmitor. Ipak, ovaj kanjon i dalje krije potpuno neistražena prostranstva, i zato čini savršen poligon za naučna istraživanja i umrežavanje mladih stručnjaka bioloških nauka.

Studenti će imati priliku da na terenu istražuju ono o čemu su učili na fakultetu, i bolje se upoznati sa istraživačkim metodama u okviru svijeta biljaka, gljiva, insekata, vodozemaca i gmizavaca, ptica, malih sisara i pećina.

Ova inicijativa ne samo da unapređuje nauku i regionalnu saradnju, već će i lokalnim zajednicama omogućiti bolje razumijevanje i zaštitu njihove prirodne baštine, otvarajući vrata za održivi turizam i nove mogućnosti zapošljavanja.

Istraživački kamp Komarnica realizuje Crnogorsko društvo ekologa sa partnerima: Udruženje građana Fojničani Udruženje građana Fojničani iz Maglaja, Omladinski klub Novi val Blagaj, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije ,,Josif Pančić" Novi Sad i Udruženje studenata biologije u BiH.

Naučno-istraživački kamp Komarnica je jedna od aktivnosti projekta “Mladi Zapadnog Balkana za zaštitu prirode" koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), koji finansira Europska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Pozivamo vas da nam se pridružite na svečanom otvaranju kampa, koje će se održati u četvrtak od 9 do 11 sati, u predivnom ambijentu etno sela "Izlazak" u Rudinicama. Budite dio ove inspirativne avanture, pridružite se mladim istraživačima iz regiona u njihovom putovanju otkrivanja i zaštite prirode. Vaš doprinos je ključan za očuvanje naše divlje baštine.

 Idejno rjesenje