fbpx

Greenpeace upozorava na prekomjerni ribolov i poziva na ratifikaciju ugovora

Greenpeace upozorava na prekomjerni ribolov i poziva na ratifikaciju ugovora

Foto: C. Ortiz Rojas/Wikipedia

Nezavisna globalna nevladina organizacija Greenpeace upozorila je u svom najnovijem izvještaju na “šokantne propuste” u upravljanju ribarstvom u međunarodnim vodama, što je uzrokovalo, prema njoj, značajan prekomjerni izlov riblje populacije.

Kako bi se suprotstavili ovoj “okeanskoj krizi”, organizacija za zaštitu okoliša poziva države da ratificiraju Ugovor o zaštiti otvorenog mora i morske biološke raznolikosti (poznat kao BBNJ), usvojen u junu 2023. u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, piše AFP a prenosi Hina.

Uoči otvaranja konferencije u San Joseu, “Uronjeni u promjenu” o zaštiti okeana, Greenpeace se osvrnuo na ulogu regionalnih organizacija za upravljanje ribarstvom (RFMO), međunarodnih organizacija odgovornih za upravljanje jednog ili više ribljih fondova u međunarodnim vodama određenog okeana.

Ta tijela, kao što je Komisija za tunu u Indijskom okeanu (IOTC), “nisu ispunila svoj mandat reguliranja ribolova, s prosječno 55 posto stokova koji su propali ili prekomjerno iskorišteni” u ribljim populacijama kojima upravljaju RFMO.

Izvještaj pripisuje te “neuspjehe” načinu upravljanja tim organizacijama, čije se odluke donose konsenzusom i gdje jedna država može blokirati “vitalne mjere”, zatim utjecaju velikih kompanija koje stvaraju “sukobe interesa” i njihovoj nesposobnosti da slijede naučne savjete.

Prema izvještaju, 95 posto bioraznolikosti riba u otvorenom moru nije procijenjeno od strane RFMO-a.

Zdravlje okeana se pogoršalo

“Od rođenja RFMO-a prije 70 godina, zdravlje okeana se neumoljivo pogoršalo jer nisu uspjeli spriječiti prekomjerni ribolov, uništavanje osjetljivih vrsta i ranjivih morskih ekosistema”, stoji u saopštenju Greenpeace-a.

Suprotno tome, dopuštajući stvaranje zaštićenih morskih područja većini od tri četvrtine država potpisnica, ugovor o zaštiti otvorenog mora “nudi nadu”, vjeruje Laura Meller, aktivistica za okeane za Greenpeace Nordic.

Ako stupi na snagu 2025. godine, “zaštitit će 30 posto okeana do 2030, nudeći priliku vodenom životu da se oporavi nakon decenija lošeg upravljanja RFMO-a”, dodaje ona u saopštenju za javnost.

Izvor: Agencije