fbpx

Rekordno visoke temperature Sjevernog mora

Rekordno visoke temperature Sjevernog mora

Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Sjeverno more je tokom 2023. godine bilo toplije nego bilo kada ranije otkad postoje mjerenja, objavila je biološka stanica na otoku Helgoland, koju je uspostavio Institut Alfred Wegener (AWI) smješten u njemačkoj luci Bremerhaven.

Mjerenja pokazuju kako je prosječna temperatura mora u 2023. bila hladnija od 11,9 stepeni, objavio je Institut. To je najviša zabilježena temperatura od početka mjerenja i podataka Instituta koji datiraju iz 1962. godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Visoke temperature posljedica su klimatskih promjena i mogle bi imati ogromne posljedice za morski ekosistem, upozorili su stručnjaci.

Naučnici su i u ovoj godini u Sjevernom moru uočili više temperature nego što je uobičajeno. Institut AWI je objavio kako su januar, februar, mart i april 2024. pojedinačno u prosjeku među deset najtoplijih mjeseci od 1962. godine.

Najtopliji mart od 1962.

“S prosječnom temperaturom mora od 6,9 stepeni mart 2024. bio je najtopliji mart od 1962. godine”, navodi se u objavi.

Podaci ukazuju na međusobnu povezanost između mjesečnih temperatura evidentiranih u Njemačkom zaljevu i temperatura na njemačkom kopnu.

“Sjeverno more se tako brzo zagrijava jer je riječ o plitkom moru okruženom kopnenim područjima. Ono je poput goleme lokve”, rekla je direktorica biološke stanice Karen Wiltshire. “Zato su trendovi temperatura za kopno apsolutno u skladu s onima za temperaturu vode”.

Institut upozorava da će morski toplinski valovi vjerovatno, osim na površinu mora, utjecati i na staništa na morskome dnu.

Izvor: Agencije