fbpx

Ekolozi zbog “Buk Bijele” podnijeli žalbu

Buk Bijela

Nekoliko organizacija iz BiH i Crne Gore podnijelo je žalbu nadležnim tijelima na dodjeljivanje ekološke dozvole za gradnju hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini.

Žalba i tužba zbog najavljene gradnje hidroelektrane "Buk Bijela". Žale se organizacije za zaštitu životne sredine iz Banjaluke, Sarajeva, ali i Crne Gore, a u priču se uključuje i crnogorska Vlada.

Iz Crne Gore traže da budu uključeni u proces studije uticaja na životnu sredinu odnosno traže da bude ispoštovana procedura prekogranične provjere uticaja na životnu sredinu.

U banjalučkom Centru za životnu sredinu pojašnjavaju da ekološka dozvola za hidroelektranu "Buk Bijela" nije bila predmet prekogranične procjene da je oborena, a da je Vlada Srpske izdala novu iako je investitor, Elektroprivreda Republike Srpske, novu dozvolu tražio sa zakašnjenjem.
Resorni ministar Srebrenka Golić tvrdi da nema ništa sporno u procedurama za Buk bijelu, a da je javnost Crne Gore adekvatno obavještavana o svemu.
U organizacijama za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori napominju da će izgradnja "Buk Bijele" negativno uticati na eko sistem rijeke Taru i nacionalni park Durmitor. Hidroelektrana "Buk Bijela" planirana je snage 93,52 megavata.

BN