fbpx

U S. Makedonij više zaraženih nego na vrhuncu epidemije

SMakedonija

U Sjevernoj Makedoniji situacija je proteklih dana zabrinjavajuća - jučer je prijavljen najveći broj novozaraženih korona virusom od početka epidemije, a zbog ponovnog širenja virusa zemlja je bila primorana da vrati policijski sat.

Broj novozaraženih u Sjevernoj Makedoniji počeo je da raste posljednjih dana maja. Tako je, posle prvobitnog smanjenja broja oboljelih, 29. maja registrovan prvi veći porast od 59 novih slučajeva, da bi taj broj već jučee iznosio rekordnih 120.

Zbog alarmantne epidemiloške situacije, vlada je bila primorana da vrati na snagu policijski sat u Skoplju, Tearcu, Želinu, Jegunovcu, Tetovu, Kumanovu, Lipkovu i Štipu. Potpuna zabrana kretanje stupila je u četvrtak u 21 čas i trajaće do ponedjeljka ujutru, dok će subota biti neradan dan.

Epidemiološka situacija u zemlji zabrinula je i Bugarsku koja je uvela dvosedmični karantin za sve koji dolaze iz Sjeverne Makedonije.

Nagli skok broja oboljelih u Sjevernoj Makedoniji ne predstavlja “drugi talas” već samo nastavak postojeće epidemije, ocijenio je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. Prema njegovim riječima, moguće je da je do skoka broja oboljelih u toj zemlji došlo i usljed povećanog testiranja, ali da tako veliki skok u svakom slučaju zahtjeva posebnu pažnju i analizu.

Prema mišljenju srbijanskog epidemiologa, sve zemlje u regionu su u istom statusu, pa se stoga ne može očekivati da se u jednoj zemlji odvija drugi talas epidemije, a u susednoj ne.

- Ovo u Sjevernoj Makedoniji nije drugi talas, drugi talas ne očekujemo sada. On može da bude tamo negdje u kasnu jesen i zimu, ako ga bude bilo. A to da li će ga biti kao drugi talas, zavisiće od toga šta se dešava na južnoj polulopti. Brazil je izbio na drugo mjesto sa velikim brojem oboljelih i umrlih. Dalje slijedi Argentina, takođe mnogoljudna zemlja. Ako se virus održi na južnoj polulopti u humanoj populaciji onda će se nama vratiti sa kasnom jeseni ili zimom, kao drugi talas. I onda je moguće da ga imamo, ne u ovako teškom obliku kao što je ovaj bio, nego više kao što to kod gripa zovemo sezonski tip. Neće biti neuobičajeni broj oboljelih. Biće mnogo manji, mnogo uobičajeniji broj oboljelih i takoreći svešćemo ga na nešto što spada u respiratorne infekcije. Ali, on i tada može da izazove ozbiljna oboljenja. Najugroženiji će biti kao i sada hronični bolesnici, kardiovaskularni, plućni, endokrini bolesnici, dijabetičari, osobe starije od 65 godina. U tu grupu spadaju, iako ih ima malo, trudnice i porodilje jer one imaju prirodni pad imuniteta - navodi dr Tiodorović.

 Oslobođenje