fbpx

Ribar upozorio na zastrašujući uticaj industrije omega-3 masnih kiselina na životnu sredinu

Ribar upozorio na zastrašujući uticaj industrije omega-3 masnih kiselina na životnu sredinu

Foto: Unsplash

O dodacima prehrani govori se sve češće, a jedan od najzastupljenijih suplemenata su omega-3 masne kiseline. Ribar Paul Greenberg nedavno je gostovao u podcastu Gastro Pod i raspravljao o uticaju industrije omega-3 masnih kiselina na okoliš. Riječ je o zdravim masnoćama koje su važne za funkcioniranje stanice i održavanje srca zdravim.

Greenberg procjenjuje da je industrija omega-3 masnih kiselina vrijedna oko 15 milijardi dolara te da je to "jedan od najprofitabilnijih dodataka prehrani na svijetu", ali pita se po kojoj cijeni za okoliš.

"Zapravo, ne znamo kakav to uticaj ima na okoliš, ali možemo se kladiti da nije sjajan", rekao je.

Pojasnio je da se dodaci omega-3 obično proizvode od uzgojenog lososa koji se hrani peruanskim inćunom, vrstom ribe iz porodice inćuna, koja se hrani mikroskopskim algama. Iako u tom procesu nema ništa lošeg, smatra da možemo bolje.

"Hranjenjem male ribe velikom ribom na kraju dobijate manje hrane nego da ste samo pojeli malu ribu. Da ne spominjem energiju koja se troši na slanje peleta peruanskog inćuna širom svijeta", istaknuo je.

Umjesto toga, Greenberg potiče ljude da jedu inćune ili da se usredotoče na sićušni mikroskopski fitoplankton, u osnovi alge, iz kojih omega-3 masne kiseline zaista potiču, prenosi Index hr.

"Zašto ubijati stotine miliona riba svake godine kako biste ih sveli na dodatak prehrani, kada ih možete uzgajati koristeći alge koje bi zapravo izdvajale ugljik?", pita se.

Dodaci na bazi algi trenutno se mogu naći na tržištu, ali su puno skuplji. Međutim, Greenberg se nada da će se to promijeniti u budućnosti. Osim dodacima prehrani, omega-3 masne kiseline može unijeti i hranom, posebno masnom ribom, sojom, sjemenkama, uljima i orašastim plodovima.